Valdība strīdā ar Eiropas Komisiju (EK) ieņems līdzīgu pozīciju kā Rīgas pašvaldība, un cer pierādīt EK, ka gaisa piesārņojumu galvaspilsētā pavasaros rada galvenokārt ziemā izkaisītais sāls un smilšu maisījums, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Šādu Latvijas pozīciju otrdien atbalstīja Ministru Kabinets.

Latvija ir oficiāli iesniegusi EK informāciju, kas apstiprina, ka zonā "Latvija" 2010.gadā daļiņu PM10 dienas robežlieluma pārsniegumi ir normas robežās, bet zonā "Rīga" lielu daļu no pārsniegumiem izraisa sāls un smilts kaisīšana un ielām ziemā un dabisko avotu ietekme, ko atbilstoši direktīvas prasībām neuzskata par pārsniegumiem, ja dalībvalsts iesniedz EK pietiekamus pierādījumus.

Papildus Latvija informē, ka tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai Rīgā samazinātu daļiņu PM10 piesārņojumu līdz pieļaujamajam līmenim, un iesniedz Komisiaji rīcības programmu projektu gaisa kvalitātes uzlabošanai Rīgas aglomerācijā 2010. - 2015.gadam, kurā ietverto pasākumu īstenošana ļaus samazināt PM10 piesārņojumu.

Pēc programmas oficiālas apstiprināšanas Rīgas domei reizi ceturksnī jāinformē VARAM par pasākumu izpildes gaitu, kā arī informatīvais ziņojums, kurā minēti pasākumi, kas jāveic, lai novērstu pārkāpumu, kā arī sekas, kas iestāsies, ja EK turpinās uzsākto pārkāpuma procedūru.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija pārmet Latvijai Eiropas Savienības (ES) gaisa kvalitātes noteikumu neievērošanu, uzsverot, ka Latvijai tiek doti divi mēneši vajadzīgo pasākumu veikšanai, pretējā gadījumā komisija var iesniegt lietu ES Tiesā.

Soda nauda šādā gadījumā var sasniegt pat pusmiljonu eiro (350 000 latu). Ja atlikušā mēneša laikā Latvijai neizdosies pārliecināt EK par to, ka tiek veikti nopietni pasākumi gaisa kvalitātes uzlabošanai, minimālā soda nauda, kas tiks piemērota Latvijai, ir 75 000 eiro, savukārt kavējuma nauda noteikta no 493 līdz pat 29 568 eiro par katru kavējuma dienu kopš sprieduma pasludināšanas, līdz pārkāpums tiks pilnībā novērsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!