Foto: F64

Valdība otrdien neatļāva saglabāt Latvijas pilsonību diviem Izraēlas pilsoņiem, pēc valdības slēgtās sēdes pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis.

Kopš 2013.gada oktobra spēkā ir grozījumi Pilsonības likumā, kas paredz dubultpilsonības regulējumu. Šobrīd likums paredz, ka Latvijas pilsonība saglabājas Latvijas pilsonim, kurš ir ieguvis citas ES dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts pilsonību, ieguvis citas Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts pilsonību, ieguvis Austrālijas, Brazīlijas vai Jaunzēlandes pilsonību. Tāpat Latvijas pilsonība saglabājas Latvijas pilsonim, kurš ieguvis tādas valsts pilsonību, ar kuru Latvijas noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu. Latvijas pilsoņi var būt arī tādi cilvēki, kuri saņēmuši Ministru kabineta atļauju saglabāt Latvijas pilsonību atbilstoši svarīgām valsts interesēm.

"Tātad ar zināmām valstīm dubultpilsonība ir atļauta, taču ar tām valstīm, kurām dubultpilsonība nav atļauta, piemēram, Izraēlu vai Krieviju, Ministru kabinets individuālos gadījumos var lemt, ņemot vērā svarīgas valsts intereses. Saeima, pieņemot normu, vadījās pēc apsvēruma, ka vienmēr var būt izņēmumi un šāds regulējums var attiekties uz izcilām personībām, piemēram, mākslas un sporta jomā, ar kurām Latvijas valsts var lepoties," norādīja Citskovskis.

Divi Izraēlas pilsoņi bija vērsušies pie valsts iestādēm ar lūgumu saglabāt Latvijas un Izraēlas pilsonību, taču šodienas valdības lēmums viņiem bija negatīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!