Atšķirībā no Saeimā jaunievēlētajām partijām, līdzšinējās valdības ministri neiebilst pret Finansu ministrijas rīcību, atsaucot prasību pret "Kālija parka" dibinātājiem par 17,5 miljonu latu piedziņu.
Finansu ministrs Gundars Bērziņš pēc jautājuma izskatīšanas valdībā žurnālistiem sacīja, ka ministriem paskaidrojis, ka prāvas turpināšana nozīmētu strīdu starp dažādām valsts kopbudžeta daļām - valsts budžetu un Ventspils pašvaldības budžetu. Tas kopējo budžeta situāciju neuzlabotu, jo no pārējiem "Kālija parka" dibinātājiem līdzekļus nevar piedzīt, rezumēja ministrs.

Jau vēstīts, ka Finansu ministrija pagājušajā nedēļā atsauca prasību par 17 451 084 latu piedziņu no a/s "Kālija parks" dibinātājiem. Šādu rīcību ministrija motivēja ar to, ka lielo summu praktiski nav no kā piedzīt.

Proti, viens no "Kālija parka" dibinātājiem "Ventkālijs" pašlaik atrodas likvidācijas procesā un tam nav tādu aktīvu, lai segtu prasības summu. Savukārt Šveices kompānija "Multinord AG" ir ārvalstīs reģistrēta kompānija, un no tās piedziņa būtu praktiski neiespējama, turklāt tā neatzīst dibināšanas līguma nosacījumus. Savukārt Ventspils domes finansu līdzekļi ir daļa no valsts kopbudžeta, un līdz ar to ministrija neuzskata par lietderīgu piedzīt šādu prasības summu no pašvaldības.

Pēc prasības atsaukšanas premjers pieprasīja finansu ministram sniegt paskaidrojumus valdībā.

FM prasību tiesā bija iesniegusi, jo 1993.gadā parakstītajā "Kālija parka" dibināšanas līgumā bija iekļauts punkts, pēc kura uzņēmumam valstij jāmaksā viens ASV dolārs par katru pārkrauto kālija sāls tonnu.

Dibināšanas līgumu parakstīja Ventspils domes, pašlaik jau likvidējamās a/s "Ventkālijs" un Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord" pārstāvji. Savukārt 1994.gadā no dibināšanas līguma punkts par maksājumiem valstij tika svītrots. FM uzskata, ka "Kālija parka" akcionāriem nebija tiesību grozīt dibināšanas līgumu un valstij pienākas līgumā paredzētie maksājumi.

Pēc FM aprēķiniem, laikā no 1993. līdz 1999.gadam valsts no "Kālija parka" šādā veidā nav saņēmusi vairāk nekā 17 miljonus latu, un FM prasa šo summu piedzīt no pārējiem uzņēmuma dibinātājiem - Ventspils domes, "Multinord" un "Ventkālija".

Par prasības izbeigšanu kritiski izteikušās visas jaunievēlētās partijas, kas pašlaik runā par valdības veidošanu. Šī rīcība tiek raksturota kā tautas muļķošana vairāku gadu garumā, jo apstākļi kopš prāvas uzsākšanas nav mainījušies. Tādēļ pamatots ir jautājums, vai Finansu ministrija iepriekš nesaprata lietas bezcerīgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!