Foto: F64
Atbildot uz Tiesībsarga aicinājumu pārtraukt nelikumīgu Valsts ieņēmuma dienesta (VID) rīcību, iekasējot likumā neparedzētu nodokli, valdība vien skaidro, ka jebkuram iedzīvotājam, kas nav mierā ar VID lēmumiem, ir tiesības vērsties tiesā, bet finanšu ministram nav tiesību atcelt VID izdotos administratīvos aktus.

Tiesībsargs lūdza premjera un finanšu ministra "rīcību, lai pārtrauktu VID nelikumīgas darbības, kas rupji pārkāpj ar Satversmi garantētas cilvēku pamattiesības un grauj Latvijas kā tiesiskās valsts prestižu".

Tiesībsargs pēc vairāku personu sūdzību izskatīšanas secinājis, ka VID pārkāpis tiesiskās paļāvības principu un veic likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" neparedzēta nodokļa iekasēšanu. Vairākas personas Tiesībsargam pērn sūdzējās par VID darbībām, piespiedu kārtā iekasējot ienākuma nodokli, nokavējuma naudas un soda naudu no ienākuma par nekustamo īpašumu pārdošanas, lai gan īpašums bijis personas īpašumā vairāk nekā gadu un šo ienākumu gūšanas periodā likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" to aplikšanu ar nodokli neparedzēja.

VID nepiekrita Tiesībsarga interpretācijai, skaidrojot, ka saskaņā ar likumu ar nodokli apliek arī fiziskās personas ienākumus no saimnieciskās darbības. VID uzskata, ka pamatoti aprēķina un iekasē likumā paredzēto nodokli no fiziskās personas ienākumiem, kas gūti no saimnieciskās darbības, tostarp - no nekustamo īpašumu tirdzniecības, ja fiziskās personas saimnieciskā darbība ir nekustamo īpašumu tirdzniecība.

Pēc šādas VID nostājas Tiesībsargs lūdza iejaukties valdību. Taču premjera un finanšu ministra atbildē, ko otrdien atbalstīja Ministru Kabinets, vien norādīts, ka "gadījumos, kad nodokļu maksātājs nepiekrīt VID lēmumiem, viņam ir tiesības tos apstrīdēt likumā noteiktajā kārtībā [..] proti, VID amatpersonu kontroles rezultātā pieņemtos lēmumus apstrīd VID ģenerāldirektoram, bet VID ģenerāldirektora pieņemtos lēmumus pārsūdz tiesā".

Tāpat valdības pārstāvji skaidro, ka "ministrs var atcelt ministrijas padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu amatpersonu izdotos iekšējos normatīvos aktus, lēmumus un rīkojumus, izņemot administratīvos aktus", tāpēc VID lēmumus par nodokļu uzrēķinu ministrija un valdība ietekmēt nevar.

Premjera Valda Dombrovska (V) un finanšu ministra Andra Vilka (V) parakstītajā vēstulē arī norādīts, ka jau no pērnā gada janvāra likums paredz normu, ka ar nodokli neapliek ienākumus no nekustamā īpašuma pārdošanas, ja tas personai piederēja vismaz piecus gadus un vienlaicīgi šo gadu laikā 12 mēnešus ir bijis personas deklarētā dzīves vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!