Valdība otrdien nespēja vienoties par turpmāko izdienas pensiju sistēmas sakārtošanu, tāpēc tika nolemts sasaukt īpašu valdības sēdi.
Lai sakārtotu izdienas pensiju piešķiršanas sistēmu, Labklājības ministrija (LM) otrdien piedāvāja trīs konceptuālus risinājumus izdienas pensiju politikas izmaiņām.

Viens no tiem paredzēja turpināt piešķirt izdienas pensijas saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Otrs variants paredzēja turpināt piešķirt izdienas pensijas saskaņā ar šobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, vienlaikus nosakot stingrākus kritērijus un nosacījumus izdienas pensiju piešķiršanai un aprēķināšanai.

LM rosināja šī varianta atbalstīšanas gadījumā noteikt, ka pensionēšanās vecums ir 57 gadi, pāreja uz kuru notiek pakāpeniski. Savukārt izdienas stāžs tiktu noteikts – vismaz 20 gadi, bet pensijas apmērs – 55% no vidējās mēneša darba samaksas par pēdējiem pieciem gadiem pirms pensijas pieprasīšanas. Par katru izdienas stāža gadu virs 57 gadu vecuma noteiktais procentu lielums palielinās par diviem procentiem, nepārsniedzot 65 %;

Tāpat LM piedāvāja noteikt, ka turpinot jebkuru darbu, piešķirto izdienas pensiju līdz likumā noteiktā vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai, saņemt nevar.

Savukārt trešais LM sagatavaotais variants izdienas pensiju politikas izmaiņām paredzēja paplašināt izdienas pensiju saņēmēju loku, palielinot sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi.

Pašlaik Latvijā tiesības uz izdienas pensijām ir militārpersonām, Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem, tiesnešiem, prokuroriem, Satversmes aizsardzības biroja amatpersonām, valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekiem un diplomātiem. Izdienas pensijas piešķirt lūguši veļ vairāku nozaru pārstāvji, taču viņu lūgumi līdz šim nav atbalstīti, kamēr valstī nav skaidrības par turpmāko izdienas pensiju sistēmu.

LM norāda, ka, iespējams, tālākā nākotnē Latvijai vispār būs jāatsakās no izdienas pensiju piešķiršanas. Arī Eiropas Komisija, izskatot Latvijas nacionālo ziņojumu par pietiekamām un ilgtspējīgām pensijām, paudusi savu negatīvo nostāju attiecībā uz izdienas pensiju shēmu pastāvēšanu Latvijā, kas nodrošina pensiju saņemšanu no ievērojami ātrāka vecuma nekā vispārējā gadījumā, tā neveicinot Lisabonas stratēģijas mērķu sasniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!