Foto: LETA
Valdība otrdien atlika jautājumu par vērienīgo studiju budžeta vietu samazinājumu.

Latvijas studentu apvienības (LSA) vadītāja Maira Belova pēc sēdes portālam "Delfi" apstiprināja, ka nākamo divu nedēļu laikā gaidāms studentu protesta gājiens, kura laikā ielās izies tūkstošiem studentu.

Sēdes laikā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība norādīja, ka, ja ielās ies studenti, tad, visticamāk, tiem pievienosies arī mācībspēki.

Jautājuma izskatīšanu valdība atlika uz divām nedēļām. Nozares ministrs Kārlis Šadurskis (V) pēc sēdes sarunā ar portālu "Delfi" vērtēja, ka aizvien ir iespējas panākt rezultātu, kas paredz, ka netiek samazināts budžetu vietu skaits un tiek palielināts akadēmiskā personāla atalgojuma līmenis.

Jau ziņots, ka 2016. gada 1. septembrī tika uzsākta jaunā pedagogu darba samaksas modeļa īstenošana arī augstākās izglītības jomā, kas radīja būtisku ietekmi uz kopējo augstākās izglītības finansējumu.

Lai nodrošinātu augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumu saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem pedagogu darba samaksas noteikumiem un vienlaikus saglabātu valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitu esošajā līmenī, 2017. gadā papildus nepieciešami 5 miljoni eiro, 2018. gadā – 3,67 miljoni, bet 2019. gadā – 7,36 miljoni.

Otrdien valdības sēdes laikā IZM ministrs norādīja, ka papildu finansējums augstskolu pedagogu atalgojuma pieaugumam nav sniegts, bet šobrīd vienīgais resurss, kur to varētu rast, ir studiju budžetu vietu finansējums. LSA aprēķinājusi, ka nākamo trīs gadu laikā apdraudētas ir 5457 budžeta vietas.

"Protams, ka runāsim ar finanšu ministriju, runāsim ar premjeru - formāli un neformāli, visos iespējamos veidos. Es domāju, ka valdība kopumā uztvers šī jautājuma ārkārtīgi lielo emocionālo nozīmi. Es neticu, ka Latvijā mēs varētu rīkoties tik bezjēdzīgi, ka varētu samazināt budžetu vietu skaitu," sacīja Šadurskis.

Sēdes laikā premjers Māris Kučinskis (ZZS) gan vairākkārt pārmeta Šadurskim par to, ka jautājuma nozīmi ministrija nolēmusi izcelt vien pēc tam, kad valdība jau vienojusies par budžeta svarīgākajām prioritātēm.

Otrdien pirms valdības sēdes pie Ministru kabineta studenti īpašā zibakcijā aicināja neatņemt naudu augstākajai izglītībai, novēroja portāls "Delfi".

Tāpat vēstīts, ka, protestējot pret plānoto vērienīgo budžeta vietu samazinājumu, LSA un Jelgavas Lauksaimniecības universitātes studējošo pašpārvalde sociālajos tīklos izplatītos video aicina nesamazināt finansējumu augstākajai izglītībai, iebilstot, ka tas ievērojami kaitēs Latvijas izglītības sistēmai un zinātnei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!