Foto: LETA

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra CIinska (NA) ierosinājuma valdība otrdien atbalstīja disciplinārsodu atbrīvošanu no amata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāram Aleksandram Antonovam.

Viņa vietā šajā amatā iecelts Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Guntis Puķītis, kurš savulaik jau strādājis VARAM.

Cilinskis ministriem norādīja, ka Antonova darbības dēļ ir apdraudēta ES fondu projektu īstenošana.

Antonovs gan aicināja valdību atlikt jautājuma izskatīšanu, jo vien dažas minūtes pirms sēdes sākuma viņam iesnigts jauns disciplinārlietas komisijas atzinums. Ierēdnis pauda bažas, ka arī ministri nav paspējuši iepazīties ar jauno atzinumu.

Viņš norādīja arī uz pretrunām, piemēram, to, ka neraugoties uz iebildumiem par Antonova izdoto rezolūciju, nedz vides ministra pienākumu izpildītājs Daniels Pavļuts (RP), nedz Cilinskis nav šo rezolūciju atcēluši. Tādējādi tas nav vērtējams kā pārkāpums, kas pelnījis augstāko disciplinārsodu, teica Antonovs.

Antonovs atbrīvots, ņemot vērā pret viņu ierosinātās disciplinārlietas komisijas atzinumu.

Komisija, kas veikusi dienesta pārbaudi par amatpersonu atbildību saistībā ar finansējuma piešķiršanu Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektam, rosinājusi no amata atstādināt VARAM valsts sekretāru Antonovu. Komisijas atzinumā teikts, ka Antonovs ir pārkāpis vairākas tiesību normas un radījis priekšnoteikumus prettiesiskam finanšu izlietojumam. Pret viņu disciplinārlietu rosināts sākt par pienākumu kvalitatīvu nepildīšanu, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks kaitējums aptuveni 498 005 eiro apmērā.

Publiski izskanējusi arī iespējamā Antonova loma papildu finansējuma piešķiršanas bremzēšanā Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projektam.

Dienesta pārbaude tika ierosināta par iesaistīto valsts amatpersonu pieņemto lēmumu un faktiskās rīcības pamatotību un atbilstību normatīvajam regulējumam, kā arī par līguma starp SIA "Patina" un SIA "Vides investīciju fonds" (VIF) izpildes tiesiskumu un atbilstību 2010.gada 12.maijā Ministru kabinetā apstiprinātajam "Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Tehnoloģiju pāreja no fosilajiem uz atjaunojamajiem energoresursiem" nolikumam".

Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis dienas laikā sagatavot VIF lēmumu par finansējuma piešķiršanu SIA "Patina", lai gan iepriekš naudas piešķiršana tikusi atlikta, turklāt iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par sadarbības pārtraukšanu ar šo uzņēmumu.

Karvas HES, kuru vides organizācijas vaino Vaidavas upes vides sagandēšanā, īpašnieks to pieteica 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgu projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!