Foto: LETA
Valdība otrdien nolēma izslēgt Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāju, tiesību zinātņu doktori Kristīni Jarinovsku no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijas.

Jarinovska uz valdības sēdi nebija ieradusies. Viņa līdz šim bija komisijas priekšsēdētāja vietniece juridiskās zinātnes jautājumos. 

Portālam "Delfi" Jarinovska sevis izslēgšanu no komisijas nodēvēja par "klasisku trauksmes cēlēja vajāšanu".

Vienlaikus viņa iebilst pret Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) teikto, ka komisijai iedoti nepieciešamie līdzekļi: "Komisijai nauda nav iedota astoņus mēnešus, nauda ir Tieslietu ministrijai, kura līdz šim zinātniekiem darba līgumus nepiedāvā".

"Neviens komisijas zinātnieks nav saņēmis nevienu eiro," saka Jarinovska.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas (TM) skaidrojumu ministrijai ir pienākums rūpēties par to, lai komisijas darbs būtu kvalitatīvs un tā savlaicīgi pildītu tai paredzētos uzdevumus, taču pašlaik komisija nespēj pilnvērtīgi veikt likumā noteiktos uzdevumus.

Tādēļ TM ieskatā komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar "kvalificētiem un strādāt motivētiem" komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva "personas, kam šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst".

Jānorāda, ka komisija pret plānotajām izmaiņām iebilst. Pēc LPSR VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuves valdes locekļa Didža Šēnberga teiktā, provokācijas, mēģinot izslēgt Jarinovsku, ir tipiska trauksmes cēlēja ("whistle-blower") vajāšana. 

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) uzdevis izslēgt Jarinovsku no komisijas medijiem nosūtīta paziņojuma par piešķirtās naudas izšķērdīgu tērēšanu TM dēļ.

"Rasnača rīcība, pieļaujot īstenībai neatbilstošu, neslavu ceļošu apgalvojumu izplatīšanu par trauksmes cēlēju, kas norāda uz būtiskiem trūkumiem finanšu plānošanā viņa vadītajā resorā, kā arī īstenojot publisko varu, lai veiktu politiski motivētu izrēķināšanos, rada iespaidu par totalitārisma recidīvu publiskajā varā, kā arī diskreditē LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas darbu," valdībai nosūtītajā atzinumā klāsta Šēnbergs.

Bijušās VDK dokumentu izpētes komisijas 27.februāra sēdes protokols apliecina, ka komisijas locekļi iebilst pret Jarinovskas izslēgšanu, minot, ka viņa formāli neko prettiesisku nav darījusi.

"Komisija nolēma neatbalstīt tieslietu ministra iniciatīvu grozīt komisijas sastāvu, izslēdzot Jarinovsku, sakarā ar to, ka tam nav pamatojuma," teikts protokolā. Jaunu komisijas locekļu amata pretendentu iekļaušanu komisijas sastāvā TM plāno rosināt tuvākajā laikā. Plānots, ka tiks nomainīts arī vēsturnieks Ritvars Jansons, kurš kļuvis par Saeimas deputātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!