Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 18. maijā, nolēma šā gada 1. jūlijā dibināt Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošu profesionālās vidējās izglītības iestādi – Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālo vidusskolu.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas izveidi un uzturēšanu nodrošinās no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Aizsardzības ministrija plāno uzsākt audzēkņu uzņemšanu un apmācību, sākot ar 2021. gada 1. septembri.

Atbilstoši Izglītības likumam valsts izglītības iestāžu nolikumus apstiprina Ministru kabinets, līdz ar to valdībai bija jālemj par noteikumu projektu, kas paredz apstiprināt Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas nolikumu.

Profesionālās vidusskolas galvenais mērķis ir veidot izglītības vidi, organizēt un īstenot mācību un audzināšanas procesu, lai nodrošinātu valsts profesionālās vidējās izglītības un jaunākā militārā instruktora profesijas standarta apgūšanu.

Aizsardzības ministrija portālu "Delfi" informēja, ka skolā skolēni papildu vidusskolas tēmām apgūs militārās zināšanas un iegūs jaunākā militārā instruktora profesiju.

No šī gada rudens vidusskola strādās sadarbībā ar Kandavas Lauksaimniecības tehnikumu. Pirmajā mācību gadā Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā plānots uzņemt 25 audzēkņus, piedāvājot iegūt vispārējo vidējo izglītību ar papildu inženierzinātņu priekšmetiem, angļu valodu, fizisko sagatavotību un militāro mācību. Mācībās uzsvars tiks likts uz līderības, kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmju attīstīšanu.

Lai gan viens no Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas mērķiem ir gatavot jauno virsniecības paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nebūs obligātas. Ņemot vērā, ka mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē.

Paredzēts, ka izglītojamie ikdienā nēsās militāro formastērpu un dzīvos dienesta viesnīcā. Audzēkņiem tiks nodrošināta stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Jaunākā militārā instruktora kvalifikācijas ieguvei nepieciešamo profesijas standartu un atbilstošu izglītības programmu Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Valsts izglītības un satura centru.

Plānots, ka no 2023. gada mācības notiks Skrundas novada Rudbāržu muižā. Skrundas tuvumā atrodas poligons "Mežaine", kurā varētu notikt skolas audzēkņu apmācības. Tāpat šīs vietas izvēlei ir simboliska nozīme, jo no Rudbāržu muižas 1919. gada 3. martā sākās Latvijas atbrīvošana pulkveža Oskara Kalpaka vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!