Foto: DELFI

Valdība noraidīs Rucavas novada lūgumu atmaksāt aptuveni 109 000 latus, kurus pašvaldība zaudējusi līdz ar AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespēju un bankrotu.

Vēstulē Rucavas novada domei Ministru kabinets uzsver, ka joprojām norit "Krājbankas" maksātnespējas process, kura ietvaros bankas administrators "KPMG Baltics" turpina darbu pie līdzekļu atgūšanas, lai norēķinātos ar visiem kreditoriem. Līdz ar to šobrīd vēl nav iespējams noteikt "Krājbankas" maksātnespējas rezultātā zaudētos līdzekļus.

Tāpat vēstulē paustas bažas, ka kompensācijas izmaksāšana atsevišķām pašvaldībām no valsts budžeta saistībā ar "Krājbankas" maksātnespējas procesu radītu tiesiski nepamatotus izņēmumus attiecībā pret citām valsts institūcijām, kuru līdzekļi arī palikuši "iesaldēti" šajā kredītiestādē.

Rucavas novada dome lūdza valdībai rast iespēju atmaksāt finanšu līdzekļus 108 982  latu apmērā, kas esot ļoti nepieciešami ceļu infrastruktūras uzturēšanai.

Jau ziņots, ka "Latvijas Krājbankā" ir iesaldēti 69 pašvaldību līdzekļi 15,3 miljonu latu apmērā. Rīgas domei "Latvijas Krājbankā" iesaldēti 10,1 miljons latu, pārējām pašvaldībām kopā - 5,2 miljoni latu. Līdzekļi "Krājbankā" ir iesaldēti arī 90 pašvaldību kapitālsabiedrībām - kopumā 9,45 miljoni latu, 16 kapitālsabiedrībām iesaldētie līdzekļi ir mazāki par 700 000 latu, un tos varēs atgūt.

FKTK padome 2011.gada 21.novembrī nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā tika konstatēts aptuveni 100 miljonu latu iztrūkums. Aizdomās par naudas izkrāpšanu no bankas tiek turēti bijušie bankas vadītāji un akcionāri, tostarp Krievijas izcelsmes miljonāru Valdimiru Antonovu. Viņu smagos finanšu noziegumos apsūdz arī Lietuvā saistībā ar "Snoras" bankrotu, tomēr Lielbritānijas tiesa pagaidām nav apmierinājusi Lietuvas valdības izdošanas lūgumu.
Rīgas apgabaltiesa 2012.gada maijā nolēma sākt "Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt "Krājbankas" administrators - revīzijas kompānija "KPMG Baltics" -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!