Foto: F64

Ministru kabinets otrdien, 21. februārī, noraidījis AS "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus, portālu "Delfi" informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Valdība otrdien skatījusi KEM padziļināto izvērtējumu par "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora 13. janvārī iesniegtajiem Skultes sašķidrinātās gāzes (LNG) termināļa projekta sadarbības nosacījumiem.

Lai nodrošinātu kvalitatīvu analīzi, šī gada 30. janvārī KEM iesniedza attīstītājam papildu informācijas pieprasījumu par 2023. gada 13. janvāra vēstulē sniegtajiem projekta sadarbības nosacījumiem.

Pēc papildu informācijas saņemšanas, kas sniedza detalizētāku informāciju par projekta infrastruktūru, kapacitāti un izmaksām, tiek secināts, ka konkrētos projekta sadarbības nosacījumus nevar atbalstīt, galvenokārt to regulatīvo priekšrocību un garantiju apjoma dēļ.

"Skulte LNG Terminal" ģenerāldirektors Renārs Miķelsons portālam "Delfi" atzina, ka viņš par pieņemto valdības lēmumu pirmo reizi dzird tieši no "Delfiem". Viņš izteica nožēlu, ka uzņēmums pat nebija uzaicināts uz nekādām pārrunām ministrijā vai valdībā par konkrēto jautājumu, lai arī visu prasīto informāciju bija sniedzis. "Tas tikai atkal liecina, ka tas bijis politisks lēmums," komentēja Miķelsons.

Viņš, joprojām neatklājot, kas ir šis stratēģiskais investors, kurš būtu bijis gatavs ieguldīt Skultes projektā, ja tam būtu arī valsts garantijas, atzina, ka šāds valdības lēmums iespējamo sadarbību ar konkrēto investoru apgrūtinās. Tomēr "Skulte LNG Terminal" vēl cer pārliecināt gan investoru, gan arī valsts pusi par to, ka Skultes termināli ir vērts attīstīt.

Patlaban KEM turpina savu darbu – uzrauga, lai Latvija tiek nodrošināta ar gāzes piegādēm. Tāpat ministrija, balstoties uz Saeimas pieņemto likumu "Par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināli", turpina īstenot likumu, kura mērķis ir sekmēt Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta attīstību.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka jautājums par nacionālo sašķidrinātās dabasgāzes termināli tika aktualizēts drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. 2022. gada aprīlī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka Latvija būvēs savu sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli, bet Ekonomikas ministrija (EM) kopā ar potenciālajiem LNG termināļa attīstītājiem vērtēs šāda termināļa atrašanās vieta.

2022. gada 7. jūnijā valdība aiz slēgtām durvīm uzklausīja EM sagatavoto informatīvo ziņojumu par saņemtajiem projektu pieteikumiem LNG termināļa izveidei Latvijā. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) preses konferencē pēc valdības sēdēs informēja, ka padziļināti tiks vērtēta iespēja attīstīt LNG termināli Skultē vai Kundziņsalā. 30. augustā valdība lēma šī projekta realizāciju uzticēt "Skulte LNG Terminal".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!