Foto: F64
No nākamā gada 1.janvāra būs vienāds bezdarba pabalsta izmaksas ilgums – deviņi mēneši, neatkarīgi no bezdarbnieka apdrošināšanas stāža, paredz valdības otrdien akceptētās izmaiņas likumā par apdrošināšanu bezdarba gadījumam.

Tā rezultātā palielināsiet bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums bezdarbniekiem ar apdrošināšanas stāžu līdz 19 gadiem. Krīzes gados pabalsta izmaksas ilgums samazināts bezdarbniekiem, kam apdrošināšanas stāžs bija mazāks par 20 gadiem.

Proti, ja apdrošināšanas stāžs bija no viena līdz deviņiem gadiem, tad pabalstu maksā četrus mēnešus, ja no 10 līdz 19 gadiem – sešus mēnešus. Savukārt, ja apdrošināšanas stāžs pārsniedz 20 gadus, tad bezdarba pabalstu maksā deviņus mēnešus.

Turpmāk visiem bezdarbniekiem neatkarīgi no apdrošināšanas stāža pirmos trīs mēnešus pabalstu izmaksās pilnā apmērā, nākamos trīs mēnešus – 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra, pēdējos trīs mēnešus – 50% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra.

Šogad bezdarbnieka pabalstu izmaksai plānots tērēt 48,04 miljonus latu. Plānotais saņēmēju skaits ir 35 238 bezdarbnieki mēnesī, bet bezdarbnieka pabalsta apmērs - 113,61 lats.

Likuma izmaiņas vēl jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!