Saslimstībai ar Covid-19 samazinoties un vakcinācijas aptverei pieaugot, Ministru kabinets otrdien, 1. jūnijā, plāno lemt par ierobežojumu atvieglošanas otro soli, kas pamatā skars tirdzniecības centru un kultūras iestāžu darbību, pirmdien pēc valdošās koalīcijas partneru sadarbības sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš atgādināja, ka pandēmija nav beigusies, tādēļ visiem jābūt uzmanīgiem, kā arī aicināja vakcinēties tos, kuri vēl nav izmantojuši šo iespēju.

Atbildot uz precizējošu žurnālistu jautājumu par konkrētiem otrdien paredzētiem lēmumiem par atvieglojumiem, Kariņš teica, ka vēl nevar konkrēti pateikt, par ko tieši tiks lemts, jo vēl pirmdien vakarā notika darbs Operatīvās vadības grupā Valsts kancelejā, kas gatavo konkrētu piedāvājumu izskatīšanai valdībā.

Jau iepriekš ziņots, ka otrdien Ministru kabinets pēc vairāk nekā gada darba attālināti sanāks uz sēdi klātienē, piedaloties tiem ministriem, kuri ir pilnībā vakcinēti.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien vēstīja, ka pēdējā mēneša laikā Covid-19 gadījumu skaits Latvijā samazinājies uz pusi, bet pagājušā nedēļa (20. nedēļa) pret iepriekšējo nedēļu(19.nedēļu) samazinājums ir par 27%. Vidēji vienā dienā tika atklāti 308 jauni inficētie nedēļu iepriekš – 424).

Pagājušajā nedēļā par 13% samazinājies veikto testu skaits, vidēji dienā veicot 10 977 testus (iepriekš 12 597 testus).

Pēdējo septiņu dienu laikā tika stacionēti vidēji 46 pacienti dienā, tādējādi ikdienā slimnīcās ar Covid-19 ārstējas vidēji 533 (iepriekš 635) pacienti.

Visās vecuma grupās vērojams saslimstības samazinājums, tomēr visbiežāk slimo vecuma grupās 30-59 gadi.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R) šobrīd ir 0,79 (nedēļu iepriekš 0,8), tas liecina par infekcijas slimības izplatības samazināšanos.

Arī aizvadītajā nedēļā Latvija saglabā nemainīgi augstu 4.-5. vietu Eiropā. Ja Eiropas valstu vidējais kumulatīvais saslimstības rādītājs ir 155 (iepriekš 224), Latvijā tas ir divas reizes augstāks. Kopumā Eiropā situācija uzlabojas – 23 valstīs situācija ir stabila vai vērojams saslimstības samazinājums.

Neraugoties uz saslimstības mazināšanos, SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19.Vakcinācija ir drošākais un efektīvākais aizsardzības veids, kas pasargā no smagām slimības formām un mazina Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!