Foto: Valsts kanceleja

Otrdien Ministru kabineta sēdē valdība uzklausīs ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) ziņojumu par sankcijām pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām, pirmdien, 24. augustā, pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Valdības vadītājs atgādināja, ka darbs pie sankcijām pret atsevišķām Baltkrievijas amatpersonām notiek kopsolī ar Igauniju.

Jau ziņots, ka piektdien, 21. augustā, Ārlietu ministrija paziņoja, ka Latvija un Igaunija ieviesīs individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un pārmērīga spēka lietošanu pret protesta akciju dalībniekiem Baltkrievijas pilsētu ielās.

Latvija un Igaunija ir sagatavojušas Baltkrievijas amatpersonu sarakstus. Sankcijās būs paredzēts vīzu izsniegšanas aizliegums. Divpusēja rīcība nacionālo sankciju ieviešanai notiks atbilstoši valstu procedūrām pirms Eiropas Savienības sankciju plānotās ieviešanas.

Savukārt, Kariņš sestdien, 22. augustā, partijas "Vienotība" kongresā solīja, ka "mēs stāvēsim līdzās baltkrieviem un citām tautām, kas vēlas dzīvot tāpat kā mēs".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pēc Eiropas Savienības samita paziņoja, ka ES valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!