Lai palielinātu budžeta ieņēmumus, plānots paaugstināt akcīzes nodokli alkoholam, degvielai un kafijai. Akcīzes likmes palielināšana ļaus ieņemt budžetā papildus 68 miljonus latu, liecina otrdien valdībā pieņemtā likumprojekta anotācija.

Finanšu ministrijas pārstāvji valdības sēdē norādīja, ka nākamgad cigarešu paciņas cena celsies par 70 %, savukārt nodokļi, kas attiecas uz cigaretēm - par 60 %. Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle gan norādīja, ka ceļot akcīzi degvielai, alkoholam un citām precēm, iespējams iestāsies daudz nelabvēlīgu seku, gan nekonkretizējot, kādas tieši tās būs. Egle atzina, ka par tām tiks runāts trešdien paredzētajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Savukārt Godmanis  sēdes sākumā atzina, ka palielināt akcīzi degvielai tieši šis brīdis ir īstais, jo kopumā tās cena krīt.

Paredzēts palielināt akcīzes likmi alkoholiskajiem dzērieniem no 630 līdz 825 latiem par 100 litriem absolūtā spirta, savukārt akcīzes nodokli vīnam un raudzētiem dzērieniem varētu palielināt no 30 līdz 40 latiem par 100 litriem absolūta alkohola.

Akcīzes nodokli bezsvina benzīnam plānots palielināt par 18%, dīzeļdegvielai un petrolejai - par 21,2%, svinu saturošajam benzīnam par 1%, sašķidrinātajai naftas gāzei - par 3,4%, kā arī attiecīgi naftas produktu sajaukumiem ar biodegvielu.

Likumprojekts paredz palielināt akcīzes nodokļa likmi kafijai no 50 līdz 100 latiem par 100 kilogramiem, un bezalkoholiskajiem dzērieniem no diviem līdz četriem latiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!