Foto: LETA

Valdība otrdien vēl nelēma par Veselības ministrijas (VM) piedāvāto Zāļu valsts aģentūras (ZVA) reorganizāciju.

Nozares iebildumu dēļ jautājuma izskatīšana atlikta uz nedēļu.

VM piedāvājums paredz pārdalīt atsevišķas ZVA funkcijas Veselības inspekcijai (VI), bet citas - VM.

Plānots, ka VM turpmāk izsniegs atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtēs zāļu klīniskās izpētes atbilstību labas klīniskās prakses prasībām, kā arī pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus. Tāpat ministrija izsniegs speciālās atļaujas (licences) farmaceitiskajai darbībai.

Savukārt VI turpmāk varētu novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu ražotāju un importētāju atbilstību labas ražošanas prakses prasībām un izsniegt labas ražošanas prakses sertifikātus, kā arī novērtēt un pārbaudīt zāļu un aktīvo vielu izplatītāju atbilstību labas izplatīšanas prakses prasībām un izsniegt labas izplatīšanas prakses sertifikātus.

Tāpat VI plānots uzticēt izsniegt atbilstības sertifikātus audu, šūnu un orgānu ieguves (izmantošanas) vietām, ārstniecības iestāžu asins kabinetiem, asins sagatavošanas nodaļām un Valsts asinsdonoru centram.

Reforma vērsta uz to, lai veselības aprūpe kļūtu pieejamāka iedzīvotājiem un zāles kļūtu lētākas, Ministru kabineta sēdē uzsvēra veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Pēc viņa teiktā, ZVA jānodarbojas ar tās pamatfunkciju - zāļu reģistrēšanu.

Ministrs klāstīja, ka klīnisko pētījumu jomā jāveic lieli pārkārtojumi, tostarp, lai slimnīcu vadītāji zinātu, ar ko nodarbojas ārsti un cik ilgu laiku tas aizņem.

Pret Belēviča iecerēto reorganizāciju iebilda zāļu ražotāji. AS "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis norādīja, ka nav skaidrs reformas mērķis.

Lai arī Belēvičs norādīja, ka izmaiņas jāpieņem otrdien, lai reforma varētu stāties spēkā nākamgad, un viņam neesot pienākuma ieceri saskaņot ar tiem, kas pret to iebilst, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) paziņoja, ka partijas "Vienotība" ministri lūdz atlikt jautājuma izskatīšanu uz nedēļu.

Nevar iesniegt tik būtiskas izmaiņas vienu dienu pirms valdības sēdes, skaidroja premjere.

Jānorāda, ka arī ZVA vadība paudusi viedokli, ka VM iecere tapusi steigā un bez padziļināta izvērtējuma.

ZVA ir VM pārraudzībā esoša valsts iestāde, kura vērtē un reģistrē zāles, veic zāļu kvalitātes ekspertīzi, izsniedz atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, vērtē pieteiktos zāļu lietošanas novērojumus, kā arī izsniedz zāļu ievešanas, izvešanas, tranzīta, izplatīšanas un iegādes atļaujas u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!