Foto: LETA
Valdība nākamotrdien tomēr vēl nelems par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata kandidātu Jaroslavu Streļčenoku.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke žurnālistiem paskaidroja, ka jautājums pārcelts uz 15.novembri, jo nākamnedēļ sēdē nevarēs piedalīties konkursa komisijas vadītāja Elita Dreimane un viņas vietnieks, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš.

Ja valdība atbalstīs Streļčenoka kandidatūru KNAB šefa amatā, par viņu būs vēl jālemj Saeimai, kas apstiprina KNAB priekšnieku.

Streļčenoku KNAB priekšnieka amatam izvirzījusi valdības izveidota komisija, kurā bija Valsts kancelejas direktore Dreimane, Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Streļčenoks tika atzīts par labāko kandidātu četru pretendentu konkurencē.

Konkursa otrajā kārtā bija iekļuvis arī bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča un KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore. Piektais otrajā kārtā iekļuvušais pretendents bijušais Muitas vadītājs Kalvis Vītoliņš dalību konkursā vēlāk atsauca.

Kopumā konkursā bija pieteikušies 13 kandidāti.

Streļčenoks dzimis 1979.gadā Rēzeknē un pēc tautības ir baltkrievs.

Viņš 2003.gadā Latvijas Policijas akadēmijā ieguvis otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību kā jurists, bet 2006.gadā ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu starptautiskajās tiesībās Latvijas Universitātē.

KNAB praktiski bijis pirmais Streļčenoka darbs, jo pirms tam viņš nostrādājis tikai trīs mēnešus Ekonomikas policijas pārvaldē par izmeklētāju. Kopš 2005.gada Streļčenoks arī Valsts administrācijas skolā lasa lekcijas par korupcijas novēršanu. 2007.gadā viņš vairākus mēnešus piedalījās starptautisko ekspertu grupā, kuras pienākums bija izanalizēt un novērtēt, vai Kirgizstāna izpildījusi iepriekš uzņemtās saistības korupcijas novēršanā un apkarošanā.

Streļčenoks KNAB strādā kopš biroja izveidošanas 2003.gadā, kad bija galvenais speciālists, 2006.gadā viņš kļuva par KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!