Ministru kabineta (MK) sēdē otrdien valdība pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz Latvijā mītošajiem patvēruma meklētājiem palielināt uztura un dienasnaudas apmēru.

Līdz šim patvēruma meklētājiem, kuri izmitināti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, tika maksāti 2,15 eiro dienā. Jaunais regulējums paredz, ka turpmāk patvēruma meklētājam izmaksājami naudas līdzekļi uzturam un ikdienas izdevumu segšanai trīs eiro apmērā.

Iekšlietu ministrijas Valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane vērsa klātesošo uzmanību, ka dienasnaudas un uztura naudas palielinājumam nav nepieciešami papildu līdzekļi no valsts budžeta. Šobrīd PMLP patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā atrodas 120 cilvēki, parasti to skaits ir ap 70.

Tāpat viņa atgādināja, ka patvēruma procedūras laikā personas nevar strādāt vai saņemt pabalstus.

Lai gan iepriekš Nacionālā apvienība (NA) asi kritizēja plānotos noteikumu grozījumus, otrdien valdības sēdē tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) atzina, ka, sākot sarunu par šiem grozījumiem, vajadzēja uzsvērt, ka tam nav nepieciešami papildu līdzekļi.

Viņš uzsvēra, ka NA nav konceptuālu iebildumu pret grozījumiem, piebilstot, ka ir tomēr sabiedrības grupas Latvijā, kas ikdienā saņem mazāk iztikas līdzekļu.

Premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) pēc valdības sēdes, komentējot NA nostāju, pauda, ka nav skaidrs, kā koalīcijas partneri varēja nezināt, ka patvēruma meklētāju uzturnaudas palielināšanai nav nepieciešami papildu līdzekļi no valsts. Viņš vērsa uzmanību, ka Iekšlietu ministrijas noteikumu grozījumu anotācijā nekas neliecināja par papildu finansējuma nepieciešamību.

Tāpat Kučinskis pārmeta NA viņu retoriku, salīdzinot patvēruma meklētāju dienasnaudas apmēru ar citām Latvijas sabiedrības grupām.

"Tas ir ārprātīgi neveselīgi ņemt visas lietas šādā salīdzinājumā. Es jau teicu, ja salīdzinājums līdz absurdam aiziet, tad var teikt, ka labāk atrasties cietumā un tikt pabarotam par septiņiem eiro," uzsvēra premjers.

Vēstīts, ka noteikumi tapuši pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma, kurā IeM uzdots izvērtēt un nodrošināt līdzvērtīgus apstākļus Latvijā izmitinātājiem patvēruma meklētājiem neatkarīgi no tā, kurā iestādē viņi atrodas.

Valsts robežsardze organizē patvēruma meklētāju ēdināšanu, kas vidēji izmaksā 5,15 eiro dienā, savukārt PMLP patvēruma meklētājiem izmaksā naudu 2,15 eiro dienā, kas paredzēti, kā uz to iepriekš norādīja VK, ne tikai uzturam, bet arī higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei.

Revīzijas ziņojumā tika uzsvērts, ka šo līdzekļu apmērs nav mainījies kopš 2002. gada.

Tāpat IeM saņēma ANO bēgļu lietās komisāra vēstuli, kurā tika norādīts, ka dienasnaudas apmērs patvēruma meklētājiem nav pietiekams.

Ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka vidēji pieaugušai personai dienas uztura normas nodrošināšanai nepieciešami 2,69 eiro dienā. Plānots, ka 2,69 eiro būs patvēruma meklētāja uztura nauda, savukārt 31 eiro cents būs dienasnauda.

Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā šī gada 20. jūlijā.

Tāpat valdība otrdien pieņēma noteikumus, lai noteiktu Patvēruma meklētāju reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu un to izmantošanas kārtību. Reģistrā iekļaus informāciju par visu patvēruma procedūras ciklu.

MK arī pieņēma noteikumus, nosakot patvēruma meklētāja personas dokumenta formu un kārtību, kādā Valsts robežsardze izsniedz to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!