Valdība akceptēja Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto likumprojektu par Daudzpusējo nolīgumu par Eiropas Kopējās aviācijas telpas (EKAT) izveidi.
Nolīgums tiks noslēgts starp Eiropas Kopienu un tās dalībvalstīm, Albāniju, Maķedoniju, Bosniju un Hercegovinu, Bulgāriju, Horvātiju, Islandi, Norvēģiju, Rumāniju, Serbiju un Melnkalni un ANO Pagaidu pārvaldes misiju Kosovā.

Tāpat valdība pilnvaroja ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Eiropas Savienībā Eduardu Stipro parakstīt Daudzpusējo nolīgumu par EKAT izveidi.

Ar akceptēto likumprojektu minētais nolīgums tiek pieņemts un pastiprināts. Tas tiks iesniegts Saeimā.

Nolīgumā paredzēto saistību izpildi koordinēs SM.

Nolīgums par EKAT aizstās divpusējos gaisa satiksmes nolīgumus starp dalībvalstīm un EKAT partneriem. Tomēr dalībvalstis drīkstēs ieviest drošības pasākumus, kad tas būs nepieciešams.

Nolīgums paredz vienotus aviācijas un lidojumu drošības, gaisa satiksmes vadības un konkurences nosacījumus, kā arī pārejas pasākumus starp Kopienu un katru no nolīguma pusēm. Nolīguma izpildi vadīs Apvienotā komiteja, kas sanāks kopā vienu vai divas reizes gadā.

Pēc nolīguma stāšanās spēkā tiks atvieglotas lidojumu uzsākšanas procedūras, gaisa pārvadātājiem būs lielākas iespējas paplašināt maršrutu tīklu.

Sadarbības nolīgumu bija plānots parakstīt šā gada 9.jūnijā Luksemburgā Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes ietvaros. Ņemot vērā to, ka informācija par Nolīguma parakstīšanu atnāca novēloti, Latvijas pilnvaras sagatavošana ir aizkavējusies. Pašlaik ir panākta vienošanās, ka tās valstis, kuru pārstāvjiem līdz 9.jūnijam nebija attiecīgu pilnvaru līguma parakstīšanai, līdz 13.jūnijam sagatavos pilnvaras līgumu parakstīt šo valstu pilnvarotajiem vēstniekiem Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!