Foto: Edijs Pālens
Valdības sēdē otrdien izskanēja varbūtība, ka 2011.gadā Latvijā varētu atcelt visās ES valstīs plānoto tautas skaitīšanu.

Šo ideju uzreiz noraidīja Centrālais statistikas birojs, kas akcentēja - atsacīšanās gadījumā Latvijai piemēros, iespējams, pat miljonu latu lielas sankcijas.

Tomēr diskusijas beigās premjers Valdis Dombrovskis (JL) aicināja izvērtēt jebkuru iespēju atlikt tautas skaitīšanu 2011.gadā, un paredzams, ka šis jautājums valdības sēdes darba kārtībā nonāks vēl vismaz reizi.

CSB vadītāja Aija Žīgure pēc valdības sēdes portālam "Delfi" skaidroja, ka nākamajā gadā programmatūras ieviešanai un izmēģinājuma tautas skaitīšanai ir nepieciešami 673 tūkstoši latu. Šis ir valsts finansējums un tas būs pieejams.

Taču problēmas ir ar 2011.gadā nepieciešamo finansējumu, kas ir 5,8 miljoni lati. Pēc Žīgures teiktā, šī summa ir tikai minimums, kas nepieciešas tautas skaitīšanai, jo, piemēram, Igaunijā tam atvēlēti 10 miljoni latu, bet Lietuvā - virs astoņiem miljoniem latu.

Ja Latvija atteiksies no tautas skaitīšanas, tad, pēc Žīgures valdības sēdē teiktā, "būs sankcijas, kā jebkuras regulas nepildīšanas gadījumā – ar daudzām nullēm".

Tomēr Dombrovskis valdības sēdes laikā pat divas reizes pārvaicāja, vai Latvijai ir iespējams atteikties no tautas skaitīšanas. Uz šo jautājumu Žīgure atbildēja noraidoši, atgādinot par sankcijām.

Vēlāk Žīgure portālam "Delfi" atzina, ka Igaunijā aprēķināts, ka sankcijas tiešām būtu mērāmas miljonos.

Viņa atgādināja, ka tautas skaitīšana ir nepieciešama, jo pēdējos gados līdz ar emigrāciju un izmaiņām mājokļu tirgū un citām sociāli ekonomiskām pārmaiņām iedzīvotāju skaits ir būtiski mainījies. Kā piemēru Žīgure minēja tieši emigrāciju, jo neviens jau īsti nezinot, cik cilvēki ir pametuši Latviju.

Valdība gan necēla nekādus iebildumus pret lauksamniecības skaitīšanu, kas plānota nākamajā gadā un kurai līdzekļi jau ir piešķirti.

Jau iepriekš CSB pieļāva iespēju, ka 2011. gadā gaidāmajā Tautas skaitīšanā būs tikai tie temati, kuri par obligātiem ir atzīti Eiropas Parlamenta un Padomes regulas prasībās, bet no citiem jautājumiem atsakoties.

Vēlāk Žīgure solījusi, ka, neskatoties uz neskaidrībām par finansējumu, 2011.gada tautas skaitīšanas veidlapās iekļaus jautājumus arī par Latvijas iedzīvotāju tautību un dzimto valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!