Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājumu pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015".

"Nav lietderīgi projektu turpināt," par EM secinājumiem informēja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), skaidrojot, ka trīs mēnešu laikā nav iespējams sagatavot kvalitatīvu projektu. EM uzsver - ņemot vērā, ka līdz izstādes atklāšanai atlikuši trīs mēneši, nav iespējams sasniegt Latvijas dalības "Expo Milano 2015" mērķi tādā līmenī, kas pozitīvi veicinātu Latvijas atpazīstamību un nodrošinātu ieguldīto līdzekļu atdevi. "Lēmums par atteikšanos no dalības demonstrē skaidru pozīciju, "ja nevaram parādīt labāko, tad nepiedalāmies"," skaidro ministrija. 

Turklāt arī uzņēmēju ieinteresētība piedalīties izstādē esot minimāla, tādējādi no dalības tajā neesot būtiska ekonomiskā ieguvuma.

Tikmēr komandītsabiedrības "Expo 2015" valdes loceklis Ģirts Majors uzsvēra, ka projektu arvien iespējams īstenot esošajā budžetā un laikā.

Savukārt Ārlietu ministrija uzsver, ka lēmums pārtraukt dalību izstādē negatīvi ietekmēs Latvijas tēlu. Tāpat negatīva ietekme gaidāma uz Latvijas-Itālijas attiecībām un trīspusējo sadarbību ar Itāliju un Luksemburgu. "Itālijas valdība devusi skaidru signālu, ka tas [ - nepiedalīšanās izstādē - ] tiks uztverts negatīvi," sacīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

EM pārtrauks Latvijas "Expo" projektu, tostarp izbeigs līgumu ar izstādes organizatoru "Expo 2015 S.p.A" un noslēgtos līgumus ar komandītsabiedrību "Expo 2015". Savukārt, piesaistot neatkarīgu ekspertu, plānots izvērtēt un iespēju robežās samazināt tās komandītsabiedrībai "Expo 2015" izmaksājamās summas par projekta ietvaros iesāktajiem darbiem, kuras nav pamatotas vai tieši attiecināmas uz projektu.

Pārtraucot dalību "Expo", 2015.gadā valsts budžetā varētu ietaupīt aptuveni 3,3 miljonus eiro, bet 2016.gadā – 0,16 miljonus eiro, liecina EM aplēses.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra – kādam no ierēdniecības būs jāuzņemas atbildība par notikušo. "Tie, kas ir vainīgi, atbildēs, ka ir noveduši projektu tik tālu," apliecināja Reizniece-Ozola.

Straujuma arī pauda nožēlu, ka valsts nespēj īstenot kārtējo lielo projektu: "Kad mēs beidzot iemācīsimies organizēt lielos projektus?". "Šis ir ļoti slikts lēmums, bet labāka nav," atzina premjere.

Valdības sēdes laikā viņa aicināja ministrus piedāvāt alternatīvas, kā Latvijai piedalīties izstādē, taču atbilstošs risinājums netika rasts. 

Kultūras ministrijai uzdots izvērtēt "Expo" projekta laikā radītos kultūras produktus un to, kur tos iespējams izmantot nākotnē. 

EM sniegtā informācija liecina, ka kopumā ar komandītsabiedrību "Expo 2015" ir noslēgti divi līgumi – par objekta "Latvijas ekspozīcija izstādē "Expo Milano 2015", Milānā, Itālijā" tehniskā projekta izstrādi un saskaņošanu, autoruzraudzību un konsultāciju sniegšanu (projektēšanas līgums), kura līgumcena ir 226,7 tūkstoši eiro bez pievienotās vērtības nodokļa un par Latvijas ekspozīcijas izstādē "Expo Milano 2015" ekspozīcijas idejiskās ieceres - saturiskā redzējuma māksliniecisko un organizatorisko realizēšanu, kā arī uzraudzību (producēšanas līgums), kura līgumcena ir 2,541 miljons eiro.

Līdz šim saistībā ar Latvijas dalību "Expo" iztērēti 138 tūkstoši eiro paviljona pamatu izbūvei, 179 tūkstoši eiro projektēšanai, savukārt 857 tūkstoši eiro samaksāti komandītsabiedrībai. Pārtraucot dalību izstādē, gan vēl paredzami tēriņi Latvijai piešķirtās teritorijas sakārtošanai un labiekārtošanai - pēc EM aplēsēm, tam varētu būt nepieciešami 115,7 - 138,8 tūkstoši eiro.

Jānorāda, ka Reizniece-Ozola jau iepriekš aicināja valdību pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", ņemot vērā, ka iecerētā paviljona būvniecības izmaksas vairākkārt pārsniegtu plānoto.

Valdība decembra beigās vienojās, ka paviljonu nebūvēs, tomēr izstādē piešķirto laukumu izmantos citādāk. Savukārt janvāra beigās tika publiskota informācija par komandītsabiedrības "Expo 2015" tāmi. Uzņēmēju iesniegtie rēķini par Latvijas dalību šovasar gaidāmajā "World Expo" izstādē Milānā liecina ne tikai par nepamatoti uzpūstām izmaksām, bet arī par nekaunīgu valsts naudas šķērdēšanu, rakstīja laikraksts "Diena".

Jau vēstīts, ka Latvijai izstādē ir atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā sākotnēji plānotais paviljons aizņemtu 600 kvadrātmetru.

No 2014.gada septembra līdz decembrim EM veica divas būvniecības iepirkumu procedūras, kas beidzās bez rezultāta. Konkursā SIA "RBSSkals Būvvadība" iesniedza piedāvājumu ar līguma cenu 6,03 miljonu eiro apmērā bez PVN, bet "Paolo Beltrami S.p.A." (apakšuzņēmums SIA "Baumeister") - 6,22 miljonu eiro apmērā bez PVN.

Vēlāk Šveices uzņēmums "Adunic AG", kas "Expo" teritorijā pašlaik jau būvē Vācijas un Austrijas paviljonus, bija gatavs paviljonu uzbūvēt par aptuveni 2,99 miljoniem eiro.

"Expo Milano 2015" notiks no šā gada 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijā, Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!