Foto: Dace Teibe

Ministru kabinets otrdien, 8. martā, sēdes slēgtajā daļā apstiprināja Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādātos grozījumus Valsts aizsardzības plānā, bet slepenības dēļ tā saturs netiek izpausts, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Grozījumi izstrādāti ikgadējā Valsts aizsardzības plāna pārskata cikla ietvaros, lai pilnveidotu civilās aizsardzības un militārās aizsardzības sistēmas savstarpējo sadarbību un darbību koordināciju.

Valsts aizsardzības plānā ir noteiktas nepieciešamās valsts aizsardzības darbības, kas izriet no Militāro draudu analīzē un Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktajiem pamatprincipiem, valsts apdraudējuma un tā tendencēm.

AM piebilda, ka plāns tiek regulāri pārskatīts, lai piemērotos aktuālajai nacionālajai, reģionālajai un globālajai drošības situācijai.

Valsts aizsardzības plānā ir noteikti konkrēti valsts aizsardzības pasākumi, prioritātes un nepieciešamie resursi, kā arī Nacionālo bruņoto spēku, valsts varu un pārvaldi realizējošo institūciju, pašvaldību, fizisko un juridisko personu nepieciešamā gatavība un darbība valsts pārvaldē.

Valsts aizsardzības plāns ir sevišķi slepens valsts noslēpuma objekts, tāpēc tā saturs netiek publiski izpausts ārpus to institūciju un amatpersonu loka, kurām tas ir nepieciešams darbam valsts aizsardzības interešu nodrošināšanai.

"Jautājumi, kas saistīti ar valsts aizsardzību un iedzīvotāju drošību, vienmēr būs mūsu prioritāte. Mēs ne mirkli nedrīkstam atslābt, it sevišķi pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, tāpēc nemitīgi sekojam līdzi aktualitātēm, lai operatīvi pilnveidotu mūsu aizsardzības plānus, stiprinātu savstarpējo sadarbību un izglītotu sabiedrību. Jo gatavāki mēs būsim, jo mierīgāk, koordinētāk un pārliecinošāk spēsim rīkoties izšķirošās situācijās," pārliecināts ir aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Saskaņā ar Nacionālās drošības likuma 31. pantu Valsts aizsardzības plānu izstrādā Aizsardzības ministrija sadarbībā ar visām pārējām ministrijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!