Valdība otrdien akceptēja Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātās Ieslodzīto izglītības pamatnostādnes turpmākajiem četriem gadiem, kurās noteikts, ka visiem ieslodzītajiem jānodrošina pieeja izglītībai, radošajām, kultūras un fiziskajām aktivitātēm un izglītības kvalitāte jātuvina tādai kvalitātei, kas pieejama tām pašām vecuma grupām ārpus cietuma.
Pamatnostādnes izstrādātas, lai panāktu ieslodzīto personu izglītības integrāciju valsts izglītības sistēmā, nodrošinātu ieslodzīto tiesības uz izglītību un sekmētu viņu iekļaušanos sabiedrībā pēc soda izciešanas, informēja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Vineta Sprugaine.

Pamatnostādnēs teikts, ka ieslodzīto izglītības uzdevums ir attīstīt personību kopumā, ņemot vērā personas sociālās, ekonomiskās, kultūras un attīstības īpatnības un vajadzības.

Pamatnostādnes paredzēts īstenot divos posmos. Līdz šī gada 1.augustam tiks izstrādātas un iesniegtas akceptēšanai valdībai divas programmas pamatnostādņu īstenošanai 2007. – 2010. gadam: programma pamatnostādņu īstenošanai brīvības atņemšanas iestādēs, kur jau tiek organizēta ieslodzīto izglītība, un programamma brīvības atņemšanas iestādēm, kur šobrīd netiek organizēta ieslodzīto izglītība. Savukārt no 2007. līdz 2010. gadam šīs programmas tiks īstenotas.

Tiek plānots, ka pamatnostādņu īstenošanas programmu izstrādē un īstenošanā piedalīsies TM, Izglītības un zinātnes ministrija un pašvaldības, bet pamatnostādņu īstenošanai nepieciešamais finansējums būs atkarīgs no minētajās programmās paredzētajiem pasākumiem, skaidro TM.

Paredzēts, ka TM iesniegs pārskatu par pamatnostādņu ieviešanu valdībai līdz 2008.gada un 2011.gada 1.septembrim.

TM skaidro, ka pamatnostādņu izstrāde bija nepieciešama, jo, sākot no 1990.gada brīvības atņemšanas iestādēs dažādu iemeslu, tostarp nepietiekamā finansējuma, dēļ pakāpeniski tika slēgtas izglītības iestādes. Lai gan vēlākos gados atsevišķās brīvības atņemšanas iestādēs ieslodzīto izglītošanas procesu atsāka, šīs aktivitātes valstī kopumā nav notikušas koordinēti.

Savukārt līdz 1990.gadam brīvības atņemšanas iestādēs pastāvēja vispārējās izglītības sistēma un visiem notiesātajiem līdz 40 gadu vecumam, kuri nebija ieguvuši pamatizglītību vai kuriem nebija specialitātes, obligāti bija jāapmeklē skola, kura atradās katrā brīvības atņemšanas iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!