Valdība otrdien lēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēt 81 233 latus Iekšlietu ministrijai (IeM), lai Valsts robežsardze (VRS) šajā gadā varētu turpināt sakaru virsnieku punktu darbību Gruzijā un Baltkrievijā.

Atbildīgā IeM skaidro, ka VRS sakaru virsnieku darbības mērķis ir cīņa ar nelegālo imigrāciju, ES ārējās robežas kontroles stiprināšana un efektīva migrācijas plūsmu pārvaldība atbilstoši Šengenas prasībām. Turklāt pašlaik uz trīspusējā memoranda pamata Latvijas imigrācijas sakaru virsnieki veic pienākumus arī Lietuvas un Igaunijas interesēs.

IeM akcentē, ka, analizējot VRS darbības rezultātus, secināms, ka no 2008.gada ir ievērojami pieaudzis nelegālās imigrācijas "spiediens" uz Latvijas robežām. Nelegālie imigranti cenšas izmantot Latviju galvenokārt kā tranzītvalsti, lai nokļūtu savās mērķa valstīs Rietumeiropā vai Skandināvijā.

Kā jauna nelegālās imigrācijas tendence 2010.–2011.gadā ir vairākkārtīgi pieaugušais patvēruma pieprasītāju skaits. Trešo valstu valstspiederīgie robežšķērsošanas vietās ar viltotiem ceļošanas dokumentiem vai pēc "zaļās" robežas nelikumīgas šķērsošanas mēģina ļaunprātīgi izmantot patvēruma pieprasīšanas procedūru Latvijā, iesniedzot patvēruma pieprasījumu un vēlāk nelikumīgi atstājot patvēruma meklētāju izmitināšanas vietas ar nolūku tālāk nokļūt mērķa valstī.

No visiem reģistrētajiem patvēruma meklētājiem visvairāk personas patvērumu pieprasa robežas šķērsošanas vietās uz Latvijas – Baltkrievijas robežas. Galvenokārt tie ir Gruzijas valstspiederīgie. Līdz ar to var secināt, ka viena no nelegālās imigrācijas izcelsmes valstīm ir Gruzija, bet tranzīta valsts ir Baltkrievija, norāda IeM.

Kopumā 2011.gadā nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas gadījumu īpatsvars, izmantojot viltotus ceļošanas dokumentus, ir pieaudzis. Analizējot VRS darbības rezultātus un salīdzinot tos ar pārējām Baltijas valstīm, var secināt, ka Latvijas 2011.gadā izjuta visspēcīgāko nelegālās imigrācijas "spiedienu" Baltijas reģionā. Tiek prognozēts, ka tuvākā laikā būtiski nemainīsies nelikumīgas robežas šķērsošanas veidi un vietas uz ārējās robežas.

Lai samazinātu nelegālās imigrācijas "spiedienu" no Gruzijas pa gaisu, VRS sakaru virsnieki veic robežpārbaudē iesaistītā lidostas "Tbilisi" robežkontroles punkta personāla apmācības viltoto ceļošanas dokumentu atklāšanas jomā, tādējādi paaugstinot viņu profesionalitāti un samazinot personu skaitu, kuras mēģina izmantot viltotus ceļošanas dokumentus.

Papildus robežsargu apmācībām, imigrācijas sakaru virsnieki apmāca lidostā "Tbilisi" rezidējošās aviokompānijas atklāt viltotos dokumentus. Turklāt, imigrācijas sakaru virsnieki Gruzijā un Baltkrievijā sniedz aviokompānijām atbalstu aviopasažieru reģistrācijas laikā. Pamatojoties uz šīm konsultācijām, aviokompānijas atsaka sniegt savus pakalpojumus mēnesī vidēji 3 - 4 trešo valstu pilsoņiem, kuri mēģina izceļot ar nederīgiem dokumentiem, vai, kuru mērķis ir ieceļot un nelikumīgi uzturēties kādā no Eiropas Savienības valstīm u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!