Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā paredzēts noteikt vēl divas atzīmējamas dienas - 12.augustā rosināts atzīmēt Starptautisko jaunatnes dienu, bet 5.decembrī – Starptautisko brīvprātīgo dienu, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītie un valdības otrdien apstiprinātie grozījumi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".

IZM skaidro, ka 1999.gadā 17.decembrī Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Ģenerālā asamblejā pieņemta rezolūcija, kurā noteikts, ka 12.augusts ir atzīmējams kā Starptautiskā jaunatnes diena ar mērķi vērst starptautiskās sabiedrības uzmanību nepieciešamībai nodrošināt ilgspējīgu atbalstu jaunatnei.

Jaunieši ir personas vecumā no 13 līdz 25 gadiem un viņu īpatsvars kopējā Latvijas iedzīvotāju skaitā 2010.gadā bija 17,89% jeb 402 186 personas. Demogrāfiskā situācija valstī liecina, ka Latvijā iedzīvotāju skaits, īpaši jauniešu, strauji sarūk. Iemesls šai tendencei ir negatīvi iedzīvotāju atražošanas un migrācija, norādīts likumprojekta anotācijā.

IZM norāda, ka valsts attīstības plānošanas dokumentos ir noteikts: jaunieši ir tautas kapitāls – konkurētspējas un izaugsmes garants. Līdz ar to jāpievērš īpaša sabiedrības uzmanība jauniešiem, viņu vajadzībām un aktuālajām problēmām.

Savukārt, atzīmējot Starptautisko brīvprātīgo dienu, tiks pievērsta plašākas sabiedrības uzmanība būtiskai sociālās līdzdalības formai – brīvprātīgajam darbam, veicināta iedzīvotāju iesaiste brīvprātīgajā darbā, sekmēta izpratne par brīvprātīgā darba vērtību u.c. Tādējādi tiks nostiprināta arī 2011.gada laikā sabiedrībā izveidojusies izpratne par brīvprātīgo darbu, tā nozīmi un vērtībām demokrātiskajā sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!