Foto: LETA
Valdība otrdien skatīs vēl 10.Saeimas laikā "izbrāķētos" grozījumus partiju finansēšanas likumā saistībā ar biedru naudām un ziedojumiem.

10.Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šā gada pavasarī atzina valdības rosināto likumprojektu par slikti sagatavotu un nolēma nodot to atpakaļ valdībai pārstrādāšanai.

Valdības sēdes darba kārtība liecina, ka valdība vēlreiz mēģinās virzīt šo likumprojektu vērtēšanai Saeimā. Pēc premjera uzdevuma Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) likumprojektu ir precizējis un saskaņojis ar Finanšu ministriju un Tieslietu ministriju.

Pašlaik likums paredz, ka ziedotājs informāciju par saviem ienākumiem, naudas uzkrājumiem un īpašumiem iesniedz pēc KNAB pieprasījuma. Jaunajā regulējumā šis pants aizstāts ar normu - ja KNAB konstatē, ka tā rīcībā esošā informācija nav pietiekama, lai noteiktu, vai fiziskās personas ziedojums, iemaksātā biedru nauda vai iestāšanās nauda atbilst likumā minētajām prasībām, fiziskajai personai ir tiesības sniegt papildu informāciju, lai pierādītu, ka ziedojums, iemaksātā biedru nauda vai iestāšanās nauda atbilst prasībām.

Savukārt Saeimas noraidītie grozījumi, ko pavasarī iesniedza valdība, paredzēja, ka fiziskai personai ir pienākums pierādīt, ka tai saskaņā ar likumā noteikto ienākumi ir pietiekami, lai ziedotu, iemaksātu iestāšanās naudu un biedra naudu.

Jaunajā likumprojektā arī noteikts - ja līdzekļu izcelsme nav pierādīta, KNAB priekšniekam ir pienākums uzdot attiecīgajam politiskajam spēkam pretlikumīgi iegūtos finanšu līdzekļus 30 dienu laikā ieskaitīt valsts budžetā, bet mantu nodot valsts īpašumā. Pašlaik likums paredz to atskaitīt atpakaļ ziedotājam.

Savukārt pavasarī Saeimas noraidītais likumprojekts paredzēja - ja KNAB saskaņā ar tam pieejamo informāciju konstatē, ka ziedojums, biedra nauda vai iestāšanās nauda neatbilst noteiktajām prasībām, birojs pieprasīs fiziskai personai 30 dienu laikā sniegt informāciju par saviem ienākumiem, naudas uzkrājumiem un īpašumiem. Ja KNAB konstatētu pārkāpumu, pretlikumīgi iegūtā nauda jāatskaita valsts budžetā, bet manta - jānodod valsts īpašumā.  

Pēc KNAB domām, likumprojektam ir būtiska nozīme ēnu ekonomikas apkarošanā un prettiesiski iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!