Foto: LETA
Valsts SIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" jaunā korpusa būvniecībai un iekārtošanai tiks piešķirti 16 miljoni eiro, otrdien piekrita valdība.

Lai arī Veselības ministrija (VM) lūdza piešķirt finansējumu gan 2016., gan 2017.gadā, valdība vienojās, ka samaksa būvniekiem par būvdarbiem tiks veikta 2017.gadā.

VM ieskatā nākamgad jaunā korpusa pirmās kārtas būvdarbiem, lai segtu valsts galvotā aizdevuma finansējumu, ko nav izdevies atgūt AS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas rezultātā, nepieciešami 6,323 miljoni eiro, 385,6 tūkstoši eiro nepieciešami lietus ūdens novadīšanas kolektora izbūvei, bet 786 tūkstoši eiro - līguma ar pilnsabiedrību "SBRE" par jaunā korpusa būvdarbiem uzņemto saistību izpildei.

2017.gadā finansējums jāpiešķir 8,568 miljoni eiro jaunajam korpusam nepieciešamo iekārtu un aprīkojuma iegādei.

VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa gan uzsvēra, ka 8,5 miljoni eiro ir tikai daļa no Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa iekārtošanai nepieciešamā - kopumā nepieciešami aptuveni 15 miljoni eiro, no kuriem piecus miljonus eiro nodrošinās slimnīca, kā arī tiks izmantotas divus miljonus vērtas esošās iekārtas.

Pēc VM ziņojumā minētajiem aprēķiniem, kopumā ēkas aprīkojumam, ieskaitot medicīniskās iekārtas, nepieciešami 13,695 miljoni eiro. Medicīnisko iekārtu nomaiņai nepieciešami 7,108 miljoni eiro.

"Slimnīca ir uzsākusi pārrunas ar kredītiestādēm par trūkstošā aprīkojuma iegādi aptuveni 5,12 miljonu eiro apmērā, kuru ir plānots atmaksāt no līdzekļiem, kurus slimnīca gūst no maksas pakalpojumiem," norāda VM. Tomēr arī tad, ja izdosies piesaistīt banku finansējumu, tas nebūs pietiekams, lai aprīkotu jauno korpusu pilnībā.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzsvēra, ka jautājums par finansējuma piešķiršanu ir jautājums par to, vai Stradiņa slimnīcai "būt vai nebūt". Pēc viņa teiktā, neatkarīgā eksperta Arta Dzirkaļa atzinums apliecinot, ka korpuss "jābūvē uz augšu, nevis leju". Eksperts norādījis, ka uzbūvētais neesot jānojauc, un būvdarbi pēc iespējas ātrāk jāturpina, lai novērstu būvkonstrukciju bojāšanos.

Konkrētas detaļas, kas jau fiksētas, gan būvniekiem nāksies nomainīt.

Saskaņā ar VM ziņojumu būvnieki Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecību ir gatavi pabeigt līdz 2016.gada maija beigām, bet ekspluatācijā to varētu pieņemt līdz nākamā gada jūnija beigām.

Saistībā ar kavēšanos VM būvniekiem pieprasīs maksāt līgumsodu, piebilda Zvidriņa.

VM skaidro, ka standarta situācijā, lai Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta izmaksas būtu attiecināmas, tās nepieciešams veikt periodā līdz 2015.gada 31.decembrim, savukārt ēka ekspluatācijā būtu jāpieņem līdz 2016.gada februāra beigām, lai sadarbības iestāde varētu veikt maksājumu.

"Pretējā gadījumā jaunā A korpusa pirmās kārtas pabeigšanai būs nepieciešams papildu finansējums ERAF un valsts budžeta līdzfinansējuma apmērā," norāda ministrija.

Tā kā būvniecība iekavējusies, VM piedāvā izmantot iespēju, ka lielajos ES fondu projektos iespējams segt izdevumus, kas samaksāti par nefunkcionējošiem projektiem. 

"Šādos gadījumos sadarbības iestāde un finansējuma saņēmējs uzņemas pilnu atbildību pabeigt nefunkcionējošo projektu ne vēlāk kā divus gadus pēc slēgšanas dokumentu iesniegšanas Eiropas Komisijā (EK) - tas ir līdz 2017.gada 31.martam," norāda VM. Plānots, ka iesniegumu EK VM iesniegs līdz šā gada 30.jūnijam. Būvdarbi būtu jāpabeidz līdz nākamā gada 31.maijam, kas ir pilnsabiedrības „SBRE" solītais termiņš.

Jau vēstīts, ka Zvidriņa iepriekš paziņoja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

VM pasūtītajā auditā tika konstatētas dažādas neskaidrības par slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī pastāv problēmas ar jaunā korpusa būvniecību. Pēc notikušā atlūgumu iesniedza līdzšinējais Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits.

Stradiņa slimnīcas jauno korpusu būvē apvienība "SBRE", ko veido būvkompānija "Skonto būve" un "Re&Re". Celtniecība sākta 2013. gada 15. jūnijā, un darbus bija plānots pabeigt līdz 2015. gada beigām, izbūvējot jaunas telpas 30,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā.

Plānots, ka jaunajā korpusā atradīsies ambulatoro pakalpojumu centrs, diagnostiskās radioloģijas institūts, endoskopiju centrs, četras vispārējās aprūpes nodaļas ar 160 gultām, kur ārstēsies ausu, kakla, degunu slimību, uroloģijas, gastroenteroloģijas, endokrinoloģijas, nieru slimību, reimatoloģijas, aroda un radiācijas medicīnas pacienti u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!