Foto: F64

Valdība otrdien tomēr vēl neizskatīja jautājumu par to, vai nākamgad Līgo svētkos būs piecas brīvas dienas. To paredzēja Labklājības ministrijas (LM) sagatavotais rīkojuma projekts par darba dienas pārcelšanu 2020. gadā. Ministrija izplatīja paziņojumu, ka lēmums pieņemts, tomēr vēlāk šo informāciju atsauca, jo jautājums esot atlikts uz nedēļu.

Plānots, ka nākamgad 22. jūnija darba dienu, kas iekrīt pirmdienā starp svētdienu 21. jūniju un svētku dienu 23. jūniju, tiks pārcelta uz sestdienu, 13. jūniju, līdz ar to Jāņos valstī būs piecas brīvdienas pēc kārtas.

Izmaiņas attiecās uz valsts budžeta finansētām valsts pārvaldes iestādēm, kurās noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai.

Kā skaidroja LM, Darba likumā noteikts, ja darba nedēļas ietvaros viena darba diena iekrīt starp svētku dienu un nedēļas atpūtas laiku, darba devējs šo darba dienu var noteikt par brīvdienu un pārcelt to uz sestdienu tajā pašā nedēļā vai citā nedēļā tā paša mēneša ietvaros. Rīkojums par šādu darba dienas pārcelšanu nākamajā gadā jāizdod ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 1.jūlijam.

Saskaņā ar likumu, ja darbinieks savas reliģiskās pārliecības vai citu pamatotu iemeslu dēļ nevar ierasties darbā pārceltajā darba dienā, šī diena tiek uzskatīta par darbinieka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienu vai, vienojoties ar darba devēju, tā tiek atstrādāta citā laikā. Darba dienas pārcelšanas gadījumā minētais darbs nav uzskatāms par virsstundu darbu.

LM skaidroja, ka darba dienu pārcelšana tiek īstenota jau daudzus gadus un kļuvusi par tradīciju, kuru sabiedrība kopumā atbalsta un vērtē pozitīvi.

"Pārceļot darba dienu, tiek nodrošināta nedēļas darba laika nepārtrauktība tajā nedēļā, no kuras tā tiek pārcelta, savukārt iedzīvotājiem ir nodrošināts lielāks atpūtas dienu skaits pēc kārtas, kuras tie varēs izmantot pēc sava ieskata. Turklāt kopējais darba dienu skaits kalendārajā gadā nemainīsies," norādīja ministrijā.

2020. gada 22. jūnijs ir vienīgā darba diena, kura tiks pārcelta nākamajā gadā, atzīmēja LM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!