Valdība otrdien, 16.oktobrī slēgtā sēdē varētu atbalstīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata, liecina Saeimas kuluāros izskanējusī informācija.
Oficiālu viedokli par to, kā valdības ministri rīt rīkosies, lemjot par Loskutovu, koalīcijas partiju pārstāvji vēl nevarēja pateikt, aizbildinoties, ka ziņojums ir slepens un par to nav pietiekami daudz informācijas.

"Es nezinu par to, kā ministri rīkosies, jo trūkst informācijas," sacīja Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pauda līdzīgu viedokli - partijā par šo jautājumu nav lemts un "es neko pateikt nevaru".

Tautas partijas Saeimas frakcijas deputāts un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un pretkorupcijas komisijas vadītājs Juris Dalbiņš no komentāriem atteicās, vien norādīja: "Lemsim, kad šis jautājums būs Saeimā."

Galīgais lēmums par Loskutova tālāko darbību būs jāpieņem Saeimai, taču tikai tādā gadījumā, ja valdība atbalstīs pašreizējā KNAB vadītāja atbrīvošanu no amata.

Kā ziņots, rīt, 16.oktobrī, valdība iepazīsies ar ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par Loskutova darbību, apstiprināja premjera birojā.

Maizīša vadītā izmeklēšanas komisija ir pabeigusi darbu pie ziņojuma sagatavošanas.

Maizītis šodien pēc komisijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka ziņojumā atspoguļots komisijas darbs, kam seko arī secinājumu daļa. Komisija vienprātīgi nolēmusi, ka tās darba rezultāti jāizklāsta šādā formā, bet par Loskutova atbilstību ieņemamajam amatam jālemj valdībai.

Ziņojums nav slepens, un tas būšot pieejams pēc tam, kad valdība būs pieņēmusi savu lēmumu. Maizītis, ja vien tikšot uzaicināts uz šo valdības sēdi, ir gatavs sniegt savu skaidrojumu par komisijas darbu.

Prokuratūra ir secinājusi, ka KNAB slepenajā grāmatvedībā nav ievērotas visas grāmatvedības normatīvajos aktos ietvertās normas un slepenība esot augstāk vērtēta nekā likumdošanas normu ievērošana.

Maizītis iepriekš atzīmēja, ka prokuratūras pārbaudē Loskutova rīcībā nav konstatēti būtiski pārkāpumi un nav pamata sākt kādus kriminālprocesus, jo KNAB nav veikti nekādi noziedzīgi nodarījumi.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), kura pārraudzībā atrodas KNAB, 24. septembrī pret Loskutovu ierosināja disciplinārlietu un līdz izmeklēšanas beigām viņš atstādināts no amata.

Valsts kontroles (VK) revīzijā par KNAB darbu 2006. gadā konstatēti ilgstoši pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā. Tā kā operatīvo līdzekļu izlietojums saistīts ar valsts noslēpumu, pilna informācija par pārkāpumiem netiek sniegta.

Kā secināts VK veiktajā revīzijā par KNAB operatīvās darbības finanšu līdzekļu uzskaiti 2006. gadā, KNAB, nenosakot kārtību, kādā veicama materiālo vērtību iegāde un realizācija, kā arī nenosakot materiālo vērtību realizācijas rezultātā iegūto naudas līdzekļu atspoguļošanu operatīvo līdzekļu finanšu uzskaitē, radījis krāpšanas iespējamības risku.

Revīzijā arī secināts, ka KNAB izdevumus, kas radušies dažādu materiālo vērtību iegādes rezultātā, atzīstot pārskata perioda izdevumos, rīkojies saskaņā ar instrukciju.

Materiālās vērtības, kas KNAB iegādātas no operatīvajiem līdzekļiem un lietojamas ilgāk nekā gadu, atzīstot pārskata perioda izdevumos, nevis ilgtermiņa ieguldījumu sastāvā, nesniedz patiesu priekšstatu par KNAB finanšu pārskatā uzrādītiem iestādes rīcībā esošajiem aktīviem, secinājusi VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!