Foto: F64

Valdība šodien vēl nepieņēma lēmumu par iespējamo valsts SIA "Vides projekti" reorganizāciju.

Kā žurnālistiem pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis (V), valdība nolēma šo ieceri novirzīt papildus saskaņošanai ar ministrijām un Valsts kontroli.

Valdībai iesniegtie dokumenti liecina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosinājusi "Vides projektus" reorganizēt, pievienojot tos valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC). Ministrija arī vēlējās lūgt papildu finansējumu, lai nodrošinātu deleģēto valsts funkciju izpildes izdevumus LVĢMC.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) šodien žurnālistiem komentārus par valdības lemto nesniedza, bet aizsteidzās, vien norādot, ka šodien lēmumu valdība nav pieņēmusi.

VARAM iecerējusi līdz gada beigām reorganizēt valsts SIA "Vides projekti", žurnālistiem pastāstīja VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Sprūdžs valdībā iesniedzis informatīvo ziņojumu par iecerēm situācijas stabilizēšanā šajā uzņēmumā.

"Meklējam, ko darīt ar šo uzņēmumu. Patlaban ir atklāta virkne pārkāpumu un turpinās virkne pārbaužu. Pēc divām nedēļām varētu būt zvērinātu revidentu ziņojums," stāstīja ministrs.

Sprūdžs norādīja, ka īsti neredzot pamatu šāda uzņēmuma pastāvēšanai, jo tas darbojoties pamatā tikai kā starpnieks. Piemēram, ar Eiropas Savienības (ES) fondu projektiem jau darbojoties vairāki citi uzņēmumi, un ilgtermiņā neesot pamata "Vides projektu" uzturēšanai.

"Gribētu nokārtot visas saistības un to reorganizēt līdz gada beigām," pauda ministrs, gan piebilstot, ka šī iemesla dēļ nevēlētos zaudēt nevienu latu no struktūrfondiem. Patlaban uzņēmums darbojoties ar vairākiem desmitiem projektu.

Jau ziņots, ka VARAM Iekšējā audita departaments "Vides projektu" auditā konstatējis būtiskus pārkāpumus un, iespējams, noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Saskaņā ar līdz šim VARAM Iekšējā audita departamenta secināto no AS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostaciju (HES) ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem piešķirtajiem aptuveni 2,8 miljoniem latu neatbilstoši mērķim "Vides projekti" izmantojuši vismaz 735 000 latu.

Kā ziņots, marta sākumā "Vides projektu" valde vērsās ministrijā ar lūgumu veikt pārrobežu projektu auditu visiem projektiem, kas ir sākti un šobrīd tiek īstenoti.

Saskaņā ar VARAM valsts sekretāra rīkojumu Iekšējā audita departamentam uzdots organizēt un nodrošināt vides izglītības un pārrobežu projektu audita veikšanu no 13.marta līdz 3.maijam. Audita laikā tiks izvērtēta šajos projektos veikto iepirkumu likumība, veikto maksājumu izdevumu attiecināmība, kā arī izlietoto finanšu līdzekļu likumība un atbilstība konkrēto projektu mērķiem. Auditori savu darbu jau sākuši.

Kā liecina informācija "Vides projektu" mājaslapā, valsts uzņēmums administrē projektus "Cofreen - Niedru biomasas izmantošanas koncepti enerģijas iegūšanai un būvniecībai", "BalticSeeNow.info - Inovatīvs līdzdalības forums Baltijas jūrai", "BalticClimate", "NaturNet Plus", "AFO - Privāto mežu īpašnieku iesaistīšana meža biomasas patēriņa veicināšanā", "Azbesta atkritumu apsaimniekošana", "Bioenerģijas izmantošanas veicināšana Baltijas jūras reģionā", "VAS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "LDz ritošā sastāva serviss" teritorijas gruntsūdeņu sanācijas darbi", "Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbi un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas darbu koordinēšana".

Uzņēmums nodrošina arī pirmsprojekta izpēti un tehniskā projekta izstrādi stacionāro hidrotehnisko aizsargbūvju būvniecībai bīstamo vielu noplūdes ierobežošanai Daugavā un sagatavo projekta dokumentāciju Liepājas speciālās ekonomiskās zonas iekļaušanai 2007.-2013.gada finanšu plānošanas perioda aktivitātes "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija" 2.kārtā, ka arī finansē TV raidījumu "Vides fakti".

Februārī nomainīta "Vides projektu" valde, no amatiem atbrīvojot valdes priekšsēdētāju Ivaru Ozoliņu un valdes locekļus Mārtiņu Jirgenu, kā arī bijušā vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ilggadējo padomnieku Henriju Avotu. Viņu vietā tika iecelti Zatlera reformu partijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!