Valdība otrdien nolēma šonedēļ vēl nesniegt atbildi Saeimai par Rīgas brīvostas policijas izveidošanu, uzdodot Iekšlietu un Tieslietu ministrijai vēl ir saskaņot nostājas šajā jautājumā.

Jautājumu atlikt ierosināja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), kura sacīja, ka Saeimā šis jautājums vispār ir nonācis bez valdības akcepta.

Ministre izteica šaubas, vai Rīgas brīvostas policiju tās tiesībās vajadzētu pielīdzināt Valsts policijai, savukārt Tieslietu ministrija, atšķirībā no iepriekš paustā, šoreiz bija nolēmusi, ka šādas policijas izveide nebūs pretrunā valsts demokrātijas principiem.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts akcentēja, ka šis ir jauns policijas veids, un aicināja izvērtēt, vai valdība vēlas izveidot struktūru, kas ir tiešā pakļautībā ostas pārvaldniekam, bet kura daļēji pilda policijas funkcijas.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins pauda, ka ostas apsardze ir īpaši svarīgas infrastruktūras aizsardzība, kur esot vajadzīgs reāls, vienots un spēcīgs atbalsts Valsts policijai.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Saeimā sagatavotajiem grozījumiem likumā par ostām Rīgas ostas policija varētu būt Rīgas Brīvostas pārvaldnieka pārraudzībā un pati institūcija Rīgas Brīvostas finansēta.

Plānots, ka šajā struktūrā strādās aptuveni 300 policistu, kas atradīsies nevis Iekšlietu ministrijas vai Rīgas domes, bet gan ostas pārvaldnieka pārziņā. Rīgas brīvosta būs jaunās struktūras finansētāja, jo grasās tajā ieguldīt vienu miljonu latu. Arī Ostas policistu atalgojums būs lielāks nekā Valsts policijā un Rīgas pašvaldību policijā strādājošajiem policistiem.

Tāpat tiek pieļauta Valsts policijas priekšnieka Voina un Kārtības policijas priekšnieka Andra Dzeņa pāreja uz jauno struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!