Foto: DELFI
Valdība vēl spriedīs par nepieciešamību pagarināt pašlaik spēkā esošos ierobežojumus ārzemniekiem iegādāties zemi laukos. Iepriekš Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija pieļāva, ka par ierobežojumu pagarināšanu būtu jādiskutē, bet Ekonomikas ministrija pauda atšķirīgu nostāju.

Valdība pirmdien bez diskusijām vienojās skatīt šo jautājumu atkārtoti un tad sagatavot atbildi Saeimas Tautsaimniecības, agrāras, vides un reģionālās politikas komisijai.

Pašlaik lauksaimniecības zemi un mežus ārzemnieki un uzņēmumi, kuros vairāk nekā puse pieder ārzemniekiem, iegādāties nevar. Taču šie ierobežojumi paredzēti tikai līdz 2011.gada 1.maijam, un vēlāk Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi un ES reģistrētas juridiskās personas zemi varēs iegūt īpašumā ar tādiem pašiem noteikumiem kā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi.

Pašlaik lauksaimniecības zemi var iegādāties ES dalībvalstu pilsoņi, kas vēlas būt pašnodarbinātie zemnieki Latvijā un vismaz trīs gadus nepārtraukti dzīvo Latvijā, kā arī vismaz trīs gadus pēc kārtas Latvijā aktīvi nodarbojušies ar lauksaimniecību. Pārējie ES dalībvalstu pilsoņi un ES dalībvalstīs reģistrētas juridiskās personas var iegūt zemi īpašumā, izņemot lauksaimniecības un meža zemi.

Tomēr likums par zemes privatizāciju laukos paredz iespēju pagarināt ierobežojumus, ja ir pietiekami pierādījumi tam, ka būs nopietni traucējumi Latvijas lauksaimniecības zemes tirgū. Termiņu varētu pagarināt ne ilgāk kā par trīs gadiem.

RAPLM atzīst, ka tās rīcībā nav informācijas, cik lauksaimniecības un meža zemes šobrīd pieder ārvalstniekiem. Taču ministrija atzīst, ka līdz ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos īpaši strauji ir kritušās nekustamā īpašuma cenas lauksaimniecības un meža zemēm, kas šobrīd bieži vairs neataino patieso zemes vērtību. Atceļot ierobežojumus, ārvalstnieki un ārvalstīs reģistrēti komersanti zemi varētu iegādāties par neadekvāti zemu cenu.

2010.gada 1.janvārī lauksaimniecībā izmantojamās zemes veido 37,6%, bet meža zemes – 45,8% no Latvijas teritorijas. Atceļot minētos ierobežojumus, varēs iegādāties 83,4% Latvijas teritorijas ar tajā atrodamajiem derīgajiem izrakteņiem.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta sniegto informāciju, ārvalstu fiziskām personām pieder 0,6% lauksaimniecības zemes un 0,3% mežu zemes.

Ņemot vērā pieaugošo pieprasījumu pēc lauksaimniecības zemēm, ko izraisa zemju platību nepieciešamība alternatīvās enerģijas ražošanai, klimatisko apstākļu maiņa un lauksaimniecībā izmantojamo zemju platību sarukšana, liela daļa jauno ES dalībvalstu cenšas aizsargāt savu zemes tirgu un ir saglabājušas ierobežojumus ārvalstu pilsoņiem un komersantiem lauksaimniecības zemes iegādē, kuru termiņš tiek arī pagarināts, norāda RAPLM.

Tāpēc ministrija uzskata, ka ir nepieciešamas turpmākas diskusijas par ierobežojumu pagarināšanu lauksaimniecības un meža zemes iegūšanai.

Savukārt Ekonomikas ministrija uzskata, ka šobrīd nav nopietnu pierādījumu tam, ka, atceļot ierobežojumus, tas traucētu Latvijas lauksaimniecībai, tāpēc ministrija neuzskata par nepieciešamu pagarināt ierobežojumu termiņu.

Saeimas Tautsaimniecības komisija, uzklausot dažādus viedokļus par zemes iegādes ierobežojumus, lūgusi valdībai izteikt savu viedokli par termiņa pagarināšanu vai ierobežojumu atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!