Foto: AFP/Scanpix

Lai efektīvāk cīnītos ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, tādējādi izpildot Ekonomikas Sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sniegtās rekomendācijas, valdība otrdien akceptējusi četrus Finanšu ministrijas (FM) izstrādātus likumprojektus.

Lai veicinātu kredītiestāžu darbības atbilstību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasībām plānots veikt grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā, Kredītiestāžu likumā un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā.

Likumprojekta "Grozījumi Kredītiestāžu likumā" anotācijā ir uzsvērts, ka ir nepieciešams palielināt sankcijas, lai efektīvāk cīnītos ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību pārkāpumiem.

"Apjomīgu naudas sodu piemērošana ir viens no veidiem, lai praksē padarītu vēl vairāk ekonomiski neizdevīgu Latvijas Republikas finanšu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai un terorisma finansēšanai," uzsvērts likumprojektā.

Kredītiestādēm piemērojamo maksimālo soda naudu plānots palielināt no 10% no iepriekšējā finanšu gada neto ienākumu summas līdz 10% no kopējā gada apgrozījuma saskaņā ar pēdējiem pieejamajiem pārskatiem. Vienlaikus likumprojektā arī palielināts iespējamais maksimālās soda naudas apmērs no 142,3 tūkstošiem eiro līdz pieciem miljoniem eiro.

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā izstrādāti, lai ne tikai noteiktu pienākumu likumā minētajām iestādēm izstrādāt personas un valdes locekļa piemērotības novērtēšanas politiku, bet arī procedūrās skaidri norādīt atbildīgo personu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā pilnvaru un pienākumu sadali un kārtību, kādā tiek nodrošināta atbildīgo personu darbības uzraudzība, klāsta FM.

Grozījumi Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumā paredz maksājumu vai elektroniskās naudas iestādē, kuras darbībai ir izsniegta licence, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību izpildi atbildīgajai personai izvirzīt augstākas prasības. Tāpat arī Kredītiestāžu likuma grozījumi paredz izvirzīt augstākas prasības personai, kas atbildīga par terorisma finansēšanas novēršanas prasību izpildi.

Savukārt ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma grozījumiem iecerēts pilnveidot finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzības normatīvo vidi un nodrošināt iespēju FKTK veikt finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku liela apjoma pārbaudes saīsinātos termiņos un jomās, kurās nepieciešamas padziļinātas zināšanas.

Tāpat likumprojekts pilnveido FKTK padomes un FKTK konsultatīvās padomes lēmumu pieņemšanas kārtību.

Valdība lūgs Saeimu visus četrus likumprojektus atzīt par steidzamiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!