Valdība otrdien slēgtā sēdē vienojusies atgūt pilnu kontroli pār telekomunikāciju uzņēmumu SIA "Lattelecom", žurnālistus informēja ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs (TP).
Patlaban valsts īpašumā ir 51% uzņēmuma kapitāldaļu, bet 49% kontrolē Skandināvijas telekomunikāciju koncerns "TeliaSonera".

Štokenbergs norādīja, ka, atgūstot valsts īpašumā visas "Lattelecom" kapitāldaļas, tiks izbeigts deviņdesmito gadu sākumā noslēgtais "jumta" līgums telekomunikāciju jomā.

Par šo jautājumu valdības pārstāvji turpinās sarunas ar "Lattelecom" otru dalībnieku - "TeliaSonera".

Patlaban uzsākta "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) novērtējuma izstrāde. Ministrs prognozē, ka abu uzņēmumu vērtība būs zināma ne ātrāk kā pēc mēneša.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) iepriekš izteicies, ka, valstij atgūstot pilnīgu kontroli pār "Lattelecom", "TeliaSonera" varētu tik nodotas valstij piederošās LMT kapitāldaļas.

2005.gadā skandināvu koncerns piedāvāja iegādāties 100% abu Latvijas lielāko elektronisko sakaru operatoru kapitāldaļas. Šā gada maijā Štokenbergs neilgi pēc stāšanās amatā paziņoja, ka "TeliaSonera" tiks piedāvātas valstij piederošās LMT daļas apmaiņā pret "Lattelecom" daļu un piemaksu skaidrā naudā.

Par šo lēmumu Štokenbergs informēja "TeliaSonera" viceprezidentu Kenetu Kārlbergu, kas no "TeliaSonera" puses vadīja sarunas par papildu daļu pārpirkšanu abos uzņēmumos.

Štokenbergs toreiz sacīja, ka sarunas par LMT pārdošanu turpināšoties un galvenais jautājums esot vienoties par kopējo kompensāciju Latvijas pusei, kas saņemtu gan "TeliaSonera" piederošos 49% "Lattelecom" daļu, gan samaksu naudā. Tāpat esot jārisina arī abpusējo pirmpirkuma tiesību dzēšana un jāatrod mehānisms, kā zviedriem nodot 23% LMT daļu, kas pieder "Lattelecom". 23% LMT daļu atrodas "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" turējumā, bet 5% pieder Satiksmes ministrijai.

"TeliaSonera" par 28% LMT daļu pagājušā gada vasarā bija gatava maksāt 168 miljonus eiro (117 miljonus latu), bet par 51% "Lattelecom" - 274 miljonus eiro (192 miljonus latu). Valdības darba grupas dokumentos, kas pirms vairākiem gadiem risināja mierizlīguma sarunas ar "TeliaSonera", kā LMT kopējā vērtība minēti aptuveni 320 miljoni latu, bet "Lattelecom" - 205 miljoni latu, neskaitot uzņēmumam piederošās LMT kapitāldaļas.

Štokenbergs savu nostāju skaidroja ar vēlēšanos ļaut "Lattelecom" attīstīt biznesa stratēģijas un virzienus, kas, visticamāk, nesaskan ar "TeliaSonera" nodomiem un reģionālajām interesēm. "Lattelecom", kas dažus gadus varētu atrasties valsts īpašumā, perspektīvā būtu kotējams kādā Ziemeļvalstu, Baltijas reģiona vai Eiropas biržā.

Ministrs teica, ka "Lattelecom" iegrožo konfidencialitātes jeb tā sauktais jumta līgums īpašnieku starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!