Foto: Valsts kanceleja

Tā kā nākamnedēļ, 6. jūlijā, Ministru kabinets apņēmies pieņemt konkrētus lēmumus, kā paplašināt vakcinācijas pret Covid-19 aptveri, lai rudenī nebūtu jāatgriežas pie stingriem ierobežojumiem, jau šonedēļ valdībā notiks diskusija par dažādu ministriju redzējumu, kā veicināt vakcināciju, izriet no politiķu teiktā pirmdien, 28. jūnijā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien pēc valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka šīs nedēļas svarīgākā tēma valdībā būs vakcinācija, jo tas ir veids, kā varēsim iziet no krīzes un kā sabiedrība varēs pēc iespējas atgriezties normālā ikdienas dzīvē.

"Izaicinājums ir liels. Pēdējās nedēļās interese par vakcinēšanos dažādu iemeslu dēļ ir nedaudz samazinājusies, un mums šis ir kopīgiem spēkiem jāmaina. Rītdien valdības sēdē mēs arī uzklausīsim dažādu ministriju redzējumu par to, kas darāms, lai palielinātu vakcinācijas aptveri," teica Kariņš.

Valdības vadītājs atgādināja, ka plaša vakcinācijas aptvere nepieciešama, lai septembrī atvērtu skolas, kā arī lai varētu strādāt veikali, restorāni, kultūras iestādes, un mudināja cilvēkus panākt, lai radi, draugi un kaimiņi vakcinējas. Kariņš minēja vīrusa delta paveida izplatību vairākās valstīs, kas rada bažas arī par rudeni Latvijā, ja nebūs pietiekama vakcinācijas aptvere. "Būsim visi atbildīgi un vakcinēsimies. Liksim visu valdības un koalīcijas uzsvaru uz to, kā mēs sasniegsim šo kopīgo mērķi līdz vasaras beigām," teica Ministru prezidents.

Otrdien valdības sēdē plānots uzklausīt nozaru ministriju priekšlikumus, kā sekmēt vakcināciju dažādās mērķgrupās un profesijās. "Mēs strādāsim pie tā, lai nākamnedēļ, 6. jūlijā, valdības darba kārtībā būtu jau konkrēti lēmumi ar priekšlikumiem vakcinācijas mērķu sasniegšanai," teica veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts sacīja, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā turpina samazināties un pozitīvās izmaiņas – iespējas plašāk pulcēties, apmeklēt pasākumus, brīvāk iepirkties veikalos – cilvēki redz savā dzīvē. "Vakcinācija strādā, vakcīnas ir drošas un pasargā no saslimšanas," teica ministrs, atgādinot, ka visi šie ieguvumi ir saistāmi ar vakcinācijas rezultātiem. Pavļuts piebilda, ka, ja nevēlamies rudenī atgriezties pie stingrākiem ierobežojumiem, tad šis ir pēdējais brīdis doties vakcinēties.

Veselības ministrs aicināja meklēt uzticamu informāciju par vakcināciju un paļauties uz mediķiem un speciālistiem šajā jautājumā. Pavļuts arī uzsvēra, ka Latvijā joprojām nav neviens gadījums, kad būtu pierādīta saikne starp vakcināciju un cilvēka nāvi.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par Veselības ministrijas priekšlikumiem, Pavļuts atgādināja, ka ministrija jau pusgadu katrā valdības sēdē sniedz savus priekšlikumus, bet tagad ir svarīgi, lai dažādu nozaru ministrijas nāk talkā ar papildu priekšlikumiem par savā atbildībā esošajām nozarēm, piemēram, skolotāju, sociālās aprūpes darbinieku plašāku vakcinācijas aptveri.

Ministrs uzsvēra, ka pēdējā laikā jau mainīta vakcinācijas procesa norises kārtība, vakcinācijas iespējas pietuvinot cilvēkiem – lielveikalos, pasākumos, gadatirgos, īpašos izbraukumos. Drīzumā būs ieraugāma arī jaunā komunikācijas kampaņa medijos, sacīja Pavļuts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!