Finanšu ministrija (FM) nākamnedēļ, 3.janvārī, rosinās valdību izšķirties par Eiropas Savienības (ES) vienotās valūtas nosaukuma atveidi latviešu valodā un piedāvās divus variantus - "eiro" un "euro".
Eiropas Centrālā banka (ECB) un citas ES institūcijas uzstāj, ka Latvijā jālieto apzīmējums "euro", kā lielākajā daļā ES valstu, bet Latvija tam nepiekrīt un valdība, akceptējot līgumu par Konstitūciju Eiropai, apstiprinājusi arī Latvijas un Ungārijas kopēju vienotās valūtas nosaukuma rakstības deklarāciju.

Valdība pērn jūlijā pieņēma noteikumus par ES vienotās valūtas nosaukuma atveidi latviešu valodā, un saskaņā ar tiem valūtas vienības nosaukums latviešu valodā jālieto vīriešu dzimtē nelokāmajā formā - "eiro".

Lai izvairītos no atšķirīgas interpretācijas ES vienotās valūtas nosaukuma atveidē, FM izstrādājusi un iesniegusi ES Padomes Ģenerālsekretariātam un dalībvalstu pārstāvjiem priekšlikumu atzīt dalībvalstu suverēnās tiesības rakstīt vienotās valūtas nosaukumu, ievērojot to valodu likumus un lietojuma tradīcijas.

Minēto Latvijas priekšlikumu nav atbalstījuši ne ES institūciju, ne balsstiesīgo dalībvalstu pārstāvji.

Tā kā jautājums par ES vienotās valūtas nosaukuma atveidi latviešu valodā vēl nav atrisināts, Ministru kabinetam ir jālemj, kā turpmāk rīkoties.

Latvija var turpināt meklēt iespējas, lai pārliecinātu ES Padomi un dalībvalstis par ES vienotās valūtas nosaukuma pareizrakstību latviešu valodā ES tiesību aktos. Mūsu valsts pozīcija ir pamatota ar to, ka ES vienotās valūtas nosaukuma atveide attiecas uz valodu un tā ietilpst dalībvalstu kompetencē, līdz ar to Latvijai ir tiesības pieņemt lēmumu par ES vienotās valūtas nosaukuma atšķirīgo rakstību.

Ekspertiem šobrīd Latvijas iespējas pārliecināt ES Padomi, Eiropas Komisiju vai ECB, lai panāktu ES vienotās valūtas pareizu, latviešu valodas likumiem atbilstošu rakstību ES un nacionālajos tiesību aktos latviešu valodā, esot izsmeltas. Līdz ar to FM uzskata, ka šo jautājumu turpmāk iespējams risināt tikai politiskā līmenī.

Ja Latvija piekristu, ka ES vienotās valūtas nosaukums latviešu valodā ir "euro", Izglītības un zinātnes ministrijai būtu jāatceļ valdības noteikumi par ES vienotās valūtas nosaukuma atveidi latviešu valodā.

FM arī uzsver, ka jāņem vērā vēsturiskais arguments - Latvijā pēc neatkarības atgūšanas latviešu valoda tika noteikta kā vienīgā valsts valoda, lai kompensētu rusifikācijas radīto kaitējumu padomju varas gados.

Ja ES vienotās valūtas nosaukums latviešu valodā tiks apzīmēts ar terminu "euro", Latvijas sabiedrība to uztvertu kā kaut ko uzspiestu, un tas izraisītu negatīvu nostāju ne vien pret ES vienotās valūtas ieviešanu Latvijā, bet arī pret ES kā tādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!