Foto: LETA

Jaunas ēkas būvniecībai Latvijas Televīzijas vajadzībām ir gara vēsture, taču tagad valdībai jālemj par iepriekš pieņemto lēmumu atcelšanu, liecina Valsts sekretāru sanāksmē pieteiktie jautājumi.

Pirms sešiem gadiem valdība skatīja jautājumu par jaunas ēkas būvniecību Latvijas Televīzijai, jaunās situācijas dēļ tagad valdībai būs jālemj par iepriekš pieņemto lēmumu un doto uzdevumu atcelšanu.

Finanšu ministrija ir sagatavojusi lēmumprojektu, lai noteiktu, ka aktualitāti ir zaudējis valdības 2006.gadā izdotais protokollēmums par jaunas ēkas būvniecību sabiedriskās televīzijas vajadzībām.

Televīzija ir iekārtojusies ēkā Zaķusalā. Jauno televīzijas studiju kompleksu atvēra 1986.gada novembrī.

2006.gadā valdība protokollēmumā noteica, ka "Valsts nekustamie īpašumi" ir atbildīgi par Latvijas Televīzijas jaunās ēkas projektēšanu, būvniecību un pielāgošanu Latvijas Televīzijas darbībai. Jaunās ēkas projektēšana un būvniecība valsts uzņēmumam bija jāveic par tā rīcībā esošajiem finanšu līdzekļiem.

Toreizējai Nacionālajai radio un televīzijas padomei līdz 2006.gada 30.oktobrim bija jāiesniedz valdībai pieprasījums jaunu tehnoloģisko iekārtu iepirkumam, lai plānotu nepieciešamos budžeta līdzekļus.

Latvijas Televīzijai kopā ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem" bija jāizvēlas zemesgabals no valstij piederošajām vai piekrītošajām zemēm vai citu personu īpašumā esošajām zemēm.

Nacionālā radio un televīzijas padome 2009.gada aprīlī iesniedza kritērijus, kas jāņem vērā zemes izvēlē, kā arī informēja, ka pieņemts konceptuāls lēmums par Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio tehnisko un apkalpojošo struktūru apvienošanu tālākajā perspektīvā, paredzot viena sabiedriskā medija izveides iespēju, liecina iesniegtā informācija.

Ņemot to vērā, Finanšu ministrijas (FM) darba grupa, kuru izveidoja zemes īpašuma sameklēšanai, uzdeva Latvijas Televīzijai, Latvijas Radio un padomei savstarpēji vienoties par zemesgabala izvēli. Vienošanās netika panākta.

2009.gadā FM bija jāsagatavo turpmākie rīcības varianti jaunās ēkas lietā, jo "Valsts nekustamajiem īpašumiem" samazinājās valsts finansējums.

2010.gadā tika nolemts atlikt turpmākos izpildes darbus, bet līdz 2011.gada martam bija jāiesniedz valdībai priekšlikumi, ko darīt tālāk ar šo projektu.

"Valsts nekustamie īpašumi" Latvijas Televīzijai un padomei atkārtoti lūdza sniegt viedokli par Latvijas Televīzijas jaunas ēkas būvniecības aktualitāti, padome lūdza atlikt Latvijas Televīzijas jaunas ēkas būvniecības projektu.

Tika pamatots, ka šā būvniecības projekta turpmākā rīcība ir saistāma ar jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija projekta realizāciju, kas kā uzdevums ir noteikts valdības rīcības plānā.

Jau ziņots, ka patlaban ir sākusies jauna sabiedriska medija izveidošanas izpētes darbi, kurus iecerēts paveikt līdz šā gada beigām. Koncepcija paredz trīs variantus, kā turpmāk strādāt sabiedriskajiem medijiem – Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!