Par sociālā dialoga neievērošanu, pieņemot grozījumus pensiju likumā, un nerēķināšanos ar starptautisko likumdošanu, ko Latvija ir ratificējusi, valdībai būs jāatskaitās starptautiskā līmenī, informē “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA).
Labklājības ministrijai uzdots sagatavot paskaidrojumu Starptautiskajai darba organizācijai (SDO) par Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) sūdzību.

Sūdzību Starptautiskajai darba organizācijai LBAS nosūtīja pagājušajā gadā, jo uzskatīja, ka pensiju likuma grozījumu pieņemšanas laikā starp valdību, darba devējiem un darba ņēmēju pārstāvjiem – arodbiedrībām – nenotika konsultācijas par šīm iedzīvotājiem svarīgajām likumdošanas izmaiņām, kas paredz pensionēšanās vecuma būtisku palielināšanu un strādājošajiem pensionāriem ierobežotas tiesības saņemt darba samaksu.

LBAS norādīja, ka valdība pārkāpj trīspusējo vienošanos par sadarbību un sociālo dialogu. Neatkarīgā rakstīja, ka pensiju likuma grozījumi tika pieņemti Ministru kabinetā lielā steigā, tie netika apspriesti Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē, un plašāka sabiedrība par tiem uzzināja tikai pēc pieņemšanas. Līdz ar to savā sūdzībā LBAS norāda, ka grozījumu pieņemšanas laikā valdība nav ievērojusi Latvijā iedibināto trīspusējo konsultāciju procedūru.

Vakar valdība pieņēma lēmumu uzdot Labklājības ministrijai sagatavot atbildi SDO. Labklājības ministrs Roberts Jurdžs vakar paziņoja, ka ministrija atbildi praktiski jau ir sagatavojusi un tajā galvenokārt skaidrota informācija, kāpēc bija jāgroza pensiju likums, kā arī grozījumu pieņemšanas gaita. Atbildē būšot uzsvērts, ka jautājums ir atrisināts un konsultācijas ar sociālajiem partneriem principā esot notikušas, bet gan vēlāk, raksta NRA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!