Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 23. maijā, atbalstīja Iekšlietu ministrija (IeM) izstrādātos grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā, ar kuriem valdībai paredzēs tiesības izsludināt pierobežā pastiprinātu režīmu.

Patlaban nelegālā migrācija Latvijas un Baltkrievijas pierobežā tiek kontrolēta ar ārkārtējās situācijas režīmu.

Tomēr IeM rosināja likuma izmaiņas, lai robežapsardzību īstenotu bez ārkārtējās situācijas izsludināšanas.

Likumprojekts paredz kompetenci Ministru kabinetam izsludināt pastiprinātu robežapsardzības režīmu uz laiku līdz sešiem mēnešiem ar iespēju minēto termiņu pagarināt līdz apdraudējums ir novērts vai pārvarēts.

Attiecīgais termiņš izvēlēts, lai to samērotu ar likumā "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli". Proti, likumprojekts paredz mazāku ierobežojumu apmēru nekā likumā "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli".

Vienlaikus likumprojekts nosaka, ka gadījumā, ja apdraudējums, kas bija pamatā robežapsardzības darbības pastiprināta režīma izsludināšanai, ir novērsts vai pārvarēts (situācija atgriezusies "normālā" līmenī jeb tādā, kas bija pirms režīma izsludināšanas), Ministru kabinets atceļ lēmumu par robežapsardzības darbības pastiprināta režīma izsludināšanu pirms noteiktā beigu termiņa. Par minēto lēmumu Ministru kabinets paziņo Saeimas Prezidijam.

Likumprojekts arī paredz, ka Ministru kabineta pieņemto lēmumu par pastiprinātu robežapsardzības režīmu apstiprinās Latvijas Republikas Saeima. Attiecīgi minētais lēmums būs vispārējais administratīvais akts un personām būs iespēja to apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma kārtībā.

Minētais gan neliegs personām savu tiesību un likumisko interešu aizsardzībai to individuālajā situācijā izmantot Administratīvā procesa likumā ietvertos tiesību aizsardzības līdzekļus, apstrīdot un pārsūdzot attiecīgo iestāžu (institūciju) faktisko rīcību vai izdoto administratīvo aktu .

Likumprojekts paredz, ka lēmuma apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs tā darbību, ja attiecīgais lēmums tieši saistīts ar izsludināto pastiprināto robežapsardzības režīmu. Minētais pamatots ar to, ka pastiprināta robežapsardzības režīma būtība prasa tūlītēju rīcību, kas varētu tikt apgrūtināta, neparedzot attiecīgu nosacījumu.

Likumprojekts tiks virzīts Saeimā kā steidzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!