Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) izskatīšanai valdībā sagatavos četrus novadu veidošanas projektus, informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters ("Jaunais laiks").
Novadu reformas modelis daudziem nepatīk

Pirmdien valdības komiteja nolēma, ka RAPLM divu nedēļu laikā valdībai jāsagatavo priekšlikumi administratīvi teritoriālajai reformai. Gaters teica, ka pirmais modelis paredz 33 pašvaldību izveidošanu uz pašreizējo rajonu un lielo pilsētu bāzes.

Otrs modelis tiek definēts kā "33 plus" un paredz vairākos novados dalīt Rīgas rajonu, izdalīt atsevišķi Valmieras pilsētu un saglabāt atsevišķus novadus pie citām lielākām pilsētām, kas nav rajonu centri. Saskaņā ar šo piedāvājumu varētu izveidoties 40 - 45 pašvaldības.

Trešais modelis tiek saukts "102 mīnus", tas paredz novadu veidošanu uz iepriekš izstrādāto projektu bāzes.

Pēc Gatera teiktā, pašvaldību deputātu un darbinieku piedāvātās idejas varētu radīt vēl kādu ceturto modeli, kurā būtu "kaut kas pa vidu" iepriekšējiem.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā partija "Jaunais laiks" nāca klajā ar priekšlikumu pārskatīt administratīvi teritoriālās reformas ieceres, iecerēto 102 novadu vietā veidojot 33. Iecerēts, ka jaunās pašvaldības tiktu veidotas tagadējo rajonu robežās un septiņās lielākajās pilsētās, deputāti lielajās pašvaldībās tiktu vēlēti no pagastiem, bet jaunās novadu domes katrā pagastā ieceltu prefektu.

Gaters arī informēja, ka saskaņā ar ministrijas aplēsēm saglabāsies pašreizējais pagastu teritoriālais iedalījums, izstrādāti trīs modeļi, kā iecels prefektu. Pirmais variants paredz novadu domes ieceltu pārvaldnieku, otrs - pārvaldnieka vēlēšanas pagastā reizē ar pašvaldību vēlēšanām, trešais - pārvaldnieka izvēli konkursa kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!