Foto: LETA

Kopumā jaunās premjerministres Laimdotas Straujumas (V) valdības deklarācija ir vispārīga, tā skar visas iespējamās valdības darbības jomas, bet neatspoguļo prioritātes 2014.gadam, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa uzsvēra, ka nav skaidrs, kā lielāko daļu no galvenajiem deklarācijā minētajiem mērķiem iespējams īstenot deviņu mēnešu laikā.

"Kā zināms, ir pieņemts gan Latvijas Nacionālās attīstības plāns, gan Eiropas Savienības (ES) nākamo septiņu gadu stratēģiskie dokumenti, pie kuriem jaunajai valdībai jāpieturas savā darbībā. Atliek tikai īstenot iecerēto, lai attīstības ieceres vainagotos reālos panākumos un sasniegumos," norādīja LDDK ģenerāldirektore.

Meņģelsone atzina, ka šā gada sākumā sociālie partneri - LDDK, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību vizītē pie Straujumas sniedza savu redzējumu par galvenajām nākamās valdības prioritātēm.

Kā galvenās sociālo partneru izvirzītās prioritātes, kas tika ietvertas valdības deklarācijā, pirmkārt, ir nodrošināt pilnvērtīgu sociālo dialogu, kas veiksmīgi risinājās krīzes gados, otrkārt, panākt ES daudzgadu budžeta izpildei nepieciešamo normatīvo aktu izstrādāšanu un pieņemšanu jau 2014.gada pirmajā pusgadā, treškārt, veicināt Latvijas uzņēmējdarbības vides uzlabošanu un konkurētspēju, mazināt administratīvo slogu, kā arī sagatavot kvalitatīvu Latvijas prezidentūru ES Padomē.

Jau ziņots, ka šodien Saeimā tika parakstīts koalīcijas sadarbības līgums un valdības deklarācija.

Valdības deklarācijā kā prioritātes minētas Latvijas iedzīvotāju spēja kopīgi vienoties un virzīties uz līdzsvarotu valsts attīstību atbilstoši Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai līdz 2030.gadam un Latvijas Nacionālajam attīstības plānam 2014.-2020.gadam.

Jau ziņots, ka Saeima šodien apstiprināja jauno Laimdotas Straujumas (V) veidoto valdību. Straujuma ir pirmā sieviete Latvijas vēsturē, kura ieņem Ministru prezidenta amatu. Par uzticības izteikšanu Ministru kabinetam balsoja 64 deputāti, pret bija 27 parlamentārieši, bet atturējās divi deputāti.

Jaunajā valdībā būs seši jauni ministri, kas nestrādāja iepriekšējā Valda Dombrovska (V) vadītajā Ministru kabinetā, - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kā arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

Jaunajā valdībā savu darbu neturpinās līdzšinējais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V), tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kā arī labklājības ministre Ilze Viņķele (V), tāpat darbu valdībā neturpinās līdzšinējais premjers Valdis Dombrovskis. Pabriks, Viņķele un Valdis Dombrovskis tagad atjaunos Saeimas deputātu mandātu.

Savukārt iepriekšējais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) kļūs par ekonomikas ministru, bet līdzšinējā zemkopības ministre Straujuma pildīs valdības vadītājas pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!