Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Lai izveidotu topošās valdības deklarāciju, darāmo darbu vēl ir ļoti daudz, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica viens no partiju apvienības "Apvienotais saraksts" AS dibinātājiem, uzņēmējs un arhitekts Uldis Pīlēns.

"Tur ir ļoti daudz, ko darīt, jo tā metode - būvēt deklarāciju no apakšas bez politikām, bez prioritātēm no augšas, ir radījusi šo melnrakstu, kur ļoti augstas prioritātes jautājumi mijās ar otrā līmeņa taktiskajiem jautājumiem," viņš teica.

Ieskicējot jau aizvadītās sarunas, Pīlēns norādīja, ka jautājums par AS uzticētajām diskusijām īsti neesot izrunāts, AS vienkārši pieņēma Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) piedāvātas četras ministrijas.

"Diemžēl bez diskusijām par labāko spēku izvietojumu, bet mēs esam nākuši, lai strādātu, līdz ar to šīs te piedāvātās četras ministrijas mēģināsim sakārtot iespēju robežās," turpināja Pīlēns.

Runājot par darbu pie valdības deklarācijas, Pīlēns norādīja, ka pašlaik vien ir melnraksts, kurā ir teju 400 punkti, kur augstas pritoritātes punkti mijas ar ne tik būtiskiem.

Tāpat pašlaik pārnozaru politikas deklarācijas melnrakstā vēl neesot saskatāmas. Mēģināsim definēt tos starpnozaru uzdevumus, drošībā, enerģētikā, kas ir virsmērķi, skaidroja Pīlēns.

"Jautājums ir komplekss," par to, ko darīt, lai celtu izglītības konkurētspēju, sacīja Pīlēns.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais plānotā Ministru kabineta deklarācijas melnraksts, dokumentā plānots norādīt, ka Latvija sastopas ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura ir izraisījusi inflācijas un enerģētikas krīzi visā pasaulē.

"Stiprinot mūsu valsts izaugsmes ceļu, mums ir jāturpina īstenot politika, kas sniedz mūsu iedzīvotājiem drošību un labklājību. Pēdējo gadu laikā īstenotas būtiskas pārmaiņas augstākās izglītības un zinātnes, finanšu sektora, investīciju piesaistes, administratīvā iedalījuma un citās jomās, kas ir ielikušas nozīmīgus pamatus nākotnes attīstībai," iezīmēts dokumenta melnrakstā.

Ieviešot uzsāktās reformas un īstenojot jaunas pārmaiņas, topošā valdība plāno turpināt koncentrēties uz tautsaimniecības izaugsmi, stabilitāti un drošības stiprināšanu. "Latvijā aug to uzņēmumu skaits, kuri eksportē augstas pievienotās vērtības preces, aug iedzīvotāju vidējā alga, aug mūsu augstskolu starptautiskie reitingi. Tās ir tendences mūsu tautsaimniecībā, kas ir jānostiprina," atzīmēts deklarācijas melnrakstā.

Lai nostiprinātu tautsaimniecības izaugsmi, jāīsteno plaša ekonomikas transformācija, mērķēti pārorientējot valsts pārvaldes darbu piecās savstarpēji cieši saistītās jomās - drošība, izglītība, enerģētika, konkurētspēja un dzīves kvalitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!