Valdības komiteja pirmdien akceptēja valsts otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības standartu, BNS informēja valdības preses departaments.
Otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un piektā līmeņa profesionālo kvalifikāciju iegūst, apgūstot otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas: profesionālās augstākās izglītības studiju programmas (bakalaura programmas), profesionālās augstākās izglītības maģistra studiju programmas un profesionālās augstākās izglītības studiju programmas.

Otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas īsteno tikai augstskolā. Programmu mērķi un uzdevumi ir nodrošināt nozares zinātņu teorētiskos pamatos sakņotas, profesijas standartiem atbilstošas, praktiski pielietojamas, tautsaimniecības attīstībai un valsts drošībai nepieciešamās profesionālās studijas.

Bakalaura programmas obligātais saturs nodrošina nozarei atbilstošo humanitāro, sociālo, dabaszinātņu, informācijas tehnoloģiju, vadībzinību un nozares teorētisko pamatu zināšanas, kā arī to pielietošanas prasmes, spējas stratēģiski un analītiski formulēt un risināt nozares problēmas, speciālās iemaņas un prasmes profesijā, zināšanas un prasmes projektu izstrādē un īstenošanā, jaunrades, pētniecības, organizāciju un kvalitātes vadības prasmes.

Bakalaura programmas apjoms ir vismaz 160 kredītpunkti. Studiju procesā vismaz 30% no studiju kursa apjoma tiek īstenoti praktiski.

Praksi īsteno atbilstoši prakses līgumam, kas ietver prakses mērķi, uzdevumus, prakses sasniegumu vērtēšanas kārtību, kā arī pušu pienākumus un atbildību.

Maģistra programmas apjoms ir vismaz 40 kredītpunkti. Kopējais studiju ilgums profesionālās augstākās izglītības maģistra grāda ieguvei ir vismaz pieci gadi.

Pēc maģistra programmas apguves tiek piešķirts profesionālais maģistra grāds nozarē, starpnozarē, kopnozarē vai profesijā.

Profesionālo programmu apjoms ir vismaz 40 kredītpunkti. Kopējais studiju ilgums profesionālās kvalifikācijas iegūšanai ir vismaz četri gadi.

Profesionālās programmas obligāto saturu veido nozares teorētiskie un profesionālās specializācijas kursi, prakse ārpus izglītības iestādes un valsts pārbaudījums, kura sastāvdaļa ir diplomdarba izstrādāšana un aizstāvēšana.

Noteikumu projekts vēl jāakceptē valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!