Foto: DELFI

Tā kā nevienam no pašreiz nosauktajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav garantēts Saeimas vairākuma atbalsts, valdības veidošanas procesā izšķirošā loma varētu būt parlamenta opozīcijas partijai "Saskaņa", uzskata politoloģe Simona Gurbo.

Eksperte norādīja, ka, ja ne Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), ne partija "Vienotība" nepiekāpsies viena otrai un nepaudīs atbalstu vienam kandidātam, tad noteicošā loma būs "Saskaņai", kura, visticamāk, varētu paust atbalstu ZZS kandidātam.

Jautāta, vai pastāv iespēja, ka ZZS premjerministra amata kandidāta Māra Kučinska izvirzīšanas gadījumā ZZS varētu veidot ciešāku sadarbību ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), Gurbo sacīja, ka pašreiz ir grūti prognozēt šādu scenāriju.

Viņa atgādināja, ka Saeimas balsojumos ZZS un VL-TB/LNNK nereti pauž krasi atšķirīgas pozīcijas, nonākot būtiskās pretrunās, tādēļ cieša sadarbība varētu būt sarežģīta, tomēr, ņemot vērā sarežģīto valdības veidošanas procesu, politoloģe šādu varbūtību pilnībā neizslēdza.

Vērtējot ieilgušos Ministru prezidenta amata kandidāta meklējumus, Gurbo pauda, ka Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa griba parādīt izlēmīgu nostāju un pašam uzņemties uzdevumu izvirzīt premjerministra amata kandidātu faktiski situāciju ir sarežģījusi.

Kā ziņots, "Vienotības" valdes loceklis, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis otrdien pauda pārliecību, ka parlamenta vairākums atbalstītu viņu premjera amatā, ja Valsts prezidents viņu nominētu. To "Vienotības" politiķis otrdien paziņoja pēc viņa pārstāvētās partijas pārstāvju tikšanās ar Vējoni. "Manas nominēšanas gadījumā mēs esam pārliecināti par vairākuma atbalstu Saeimā," sacīja politiķis.

Vaicāts, kā veidotos šis atbalsts viņa kandidatūrai, Šadurskis precīzi neatbildēja, vien norādīja, ka ir pārliecināts, ka ZZS "ir valstiski domājoša frakcija". Šadurskis arī piebilda, ka viņa kandidatūrai ir sagaidāms visu 23 "Vienotības" Saeimas frakcijas deputātu atbalsts.

"Vienotība" nav formāli nominējusi savu kandidātu premjera amatam, jo nav vēlējusies izdarīt spiedienu uz Valsts prezidentu, piebilda Šadurskis. Tomēr rīt "Vienotības" valdes un frakcijas kopsēdē tikšot lemts par viņa kandidatūru premjera amatam.

Arī ZZS premjera amata kandidāts Kučinskis ir pārliecināts par Saeimas vairākuma atbalstu nepieciešamības gadījumā.

Kučinskis žurnālistiem sacīja, ka viņam notikusi pozitīva saruna ar VL-TB/LNNK. Taujāts par iespējamo atbalstu "Vienotībā", politiķis sacīja, ka pirms piekrišanas kandidēt uz šo amatu "diezgan daudz runājis" ar deputāti Ilzi Viņķeli (V), tā dēvētā "Vienotības" sešinieka pārstāvi, kā arī runāja un pazīst bijušos mērus, kas strādā šī politiskā spēka frakcijā. No Kučinska teiktā secināms, ka ZZS un nacionālo apvienību varētu uzskatīt par "teorētisku kodolu" valdības veidošanā, ja Valsts prezidents uzticētu valdības veidošanu pašam politiķim.

Kā ziņots, Valsts prezidentam otrdien notika konsultācijas ar koalīcijas partijām - "Vienotību", ZZS, VL-TB/LNNK - saistībā ar jaunās valdības veidošanu un premjerministra kandidāta izraudzīšanos.

Tomēr arī pēc sarunām ar iespējamajiem kandidātiem uz premjera amatu Vējonis otrdien vēl nenorādīja, kuram plāno uzticēt valdības veidošanu. Paredzēts, ka rīt no plkst.9 viņš Melngalvju namā uzņems ZZS nominēto premjera amata kandidātu Kučinski, savukārt pēc tam, no plkst.10, - iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidātu Šadurski.

Neoficiāla informācija liecina, ka, iespējams, ar ilgi gaidīto paziņojumu par to, kuram uzticēt veidot jauno valdību, prezidents varētu nākt klajā rīt pēc tikšanās ar abiem minētajiem politiķiem.

Iepriekš prezidents paudis, ka varas sadalījumā Latvijā būtu labi ievērot nerakstīto vienošanos par līdzsvaru augstāko amatu sadalē, līdz ar to premjera amatu vajadzētu saglabāt "Vienotībai''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!