Foto: PantherMedia/Scanpix

Valkas novada domē deputāta mandātu nesavienojamības dēļ nolicis jau ceturtais deputāts no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta, informēja Valkas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Helēna Kurme.

Jūnija nogalē Valkas novada domes Kārķu pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Cekuls (VL-TB/LNNK) un domes izpilddirektors Guntis Bašķis (VL-TB/LNNK) nolika savus mandātus, lai varētu turpināt pildīt amata pienākumus novada izpildvarā, toreiz informēja novada priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Cekula un Bašķa vietā par domes deputātiem tika aicināti līdzšinējā Kārķu pagasta pārvaldes sabiedrisko attiecību un lauku attīstības speciāliste Sandra Pilskalne (VL-TB/LNNK) un Ērģemes pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Krams (VL-TB/LNNK), kurš arī nolicis deputāta mandātu, lai turpinātu darbu pagasta pārvaldē, pastāstīja Kurme.

Pēcāk Krama vietā par deputāti aicināta kļūt Vijciema pagasta pārvaldes vadītāja Mārīte Kalniņa (VL-TB/LNNK), kas, līdzīgi kā kolēģi, izvēlējusies turpināt strādāt līdzšinējā amatā, atstājot deputāta krēslu. Kā pastāstīja Kurme, Kalniņas vietā patlaban par domes deputātu aicināts būt Aivars Gailis (VL-TB/LNNK), kura kļūšana par novada domes deputātu tiks izskatīta nākamajā domes sēdē 25.jūlijā.

Tāpat Kurme norādīja, ka, pamatojoties uz Centrālās vēlēšanu komisijas 2013.gada 6.marta lēmumu Nr.6 "Kārtība, kādā nosakāms deputāta kandidāts bijušā deputāta vietā", vēlēšanu komisija deputātu kandidātu nosaka pēc vēlēšanu rezultātu aprēķināšanas protokola. Viņa arī norādīja, ka Valkas novadā šajā sasaukumā kadru nomaiņa ir vienīgi nacionālajai apvienībai.

Jau ziņots, ka Valkas novada domes Attīstības un projektu daļas vadītājs Ernests Lībietis (Vidzemes partija) nolēmis saglabāt deputāta mandātu un atteikties no amata domē, iepriekš  norādīja Krauklis.

Tāpat jau ziņots, ka pašvaldību deputāti vairs nevar ieņemt pašvaldības izpilddirektora vietnieka, kā arī pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja un viņa vietnieka amatu, paredz 31.janvārī Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par pašvaldībām".

Pašvaldības deputāts vairs nevar ieņemt amatu arī pašvaldības administrācijā, ja viņa pienākumos ir domes lēmumu projektu sagatavošana, lēmumu tiesiskuma un lietderības pārbaude, domes pieņemto lēmumu kontrole un uzraudzība.

Tāpat deputāts savu amatu nedrīkst savienot, tieši vai pastarpināti sniedzot dažādus pakalpojumus domes administrācijai.

Deputātiem ir liegts ieņemt arī valdes locekļa amatu attiecīgās pašvaldības kapitālsabiedrībā, kapitālsabiedrībā, kurā pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā ar citām pašvaldībām pārsniedz 50%, un kapitālsabiedrībā, kurā vienas vai vairāku pašvaldības kapitālsabiedrību daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!