Foto: F64
Bijušā Saeimas deputāta Valērija Kravcova (SC) rīcība, atkārtoti nenoņemot divās valodās uzlikto ielas nosaukuma plāksnīti pie sava īpašuma Liepājā, Ganību ielā, ir politiska provokācija, kam tiek pievērsta nepamatoti liela uzmanība, pauda Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

"Laikam pašvaldību vēlēšanas tuvu," ironiski izteicās Kursītis.

Jau ziņots, ka par plāksnītes pielikšanu, tādējādi pārkāpjot Liepājas pilsētas saistošos noteikumus "Ēku numurzīmju, ielu vai laukumu nosaukumu norāžu izvietošanas kārtība Liepājā", kas paredz, ka tekstam uz ēku numurzīmēm, ielu vai laukumu nosaukumu norādēm ir jābūt valsts valodā, un Valsts valodas likumu, Kravcovam jūnijā tika piespriests naudassods. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja viņa pārstāve juridisku jautājumu skaidrošanā Elizabete Krivcova, bijušais deputāts sodu samaksās, taču savu rīcību nemainīs.

Kā pastāstīja Kursītis, pagaidām vēl nav zināms, kad Liepājas tiesa šo jautājumu izskatīs, taču viņš pauda viedokli, ka ilgi nebūšot jāgaida. Tāpat VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs norādīja, ka, ja šāds pārkāpums tiek izdarīts pirmoreiz, par to var piespriest naudas sodu līdz 50 latiem, bet, ja gada laikā tas notiek atkāroti, soda apmērs ir lielāks.

"Viņš jau var šo uzrakstu pielikt kaut trešo vai ceturto reizi, mums nav tiesību to noņemt," izteicās Kursītis. "Mēs varam tikai administratīvi sodīt un pieprasīt pārkāpumu novērst," bilda ierēdnis, norādot, ka tiesas lēmumā būs noteikts, kas būs jādara un kurš ko darīs, bet pašvaldības policija var noteikt institūciju, kas plāksnīti noņem.

"Ja uz plāksnītes būtu kaut kāds nosaukums, piemēram, "Osipova villa", to varētu pielikt jebkādā valodā. Taču Valsts valodas likums neparedz tiesības pašvaldības sniegto informāciju, kas šajā gadījumā ir ielas nosaukums, norādīt kādā citā valodā vai kirilicā. Ielas nosaukums nav viņa privātīpašums," norādīja Kursītis, bilstot, ka to tomēr vajadzētu saprast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!