Foto: LETA
Valsts valodas centrs (VVC) ierosinājis administratīvo lietvedību par Latvijas futbola izlases preses konferenci pirms Latvijas un Lihtenšteinas izlašu spēles 15.oktobrī, kurā netika nodrošināts tulkojums latviešu valodā, pastāstīja VVC Kontroles daļas vadītājs Antons Kursītis.

Viņš norādīja, ka šajā gadījumā preses konferencē, kurā uzstājās izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs, tās rīkotājam bija jānodrošina tulkojums latviešu valodā. Futbola federācija VVC paskaidrojusi, ka visi klātesošie vienojušies par pasākuma norisi krieviski, taču šādā gadījumā vispirms bija jāsaņem VVC atļauja.

Centrs ir pieprasījis paskaidrojumus Futbola federācijai un līdz nākamās nedēļas beigām izlems par sodu, kas var būt no 25 līdz 50 latiem.

Kursītis sacīja, ka VVC ir pievērsis uzmanību arī izlases spēlētāja Artjoma Rudņeva izteikumiem par attieksmi pret latviešu valodu un tās lietojumu, taču diez vai šajā lietā izdosies virzīties uz priekšu. "Mums jau diez vai būs iespēja viņu satikt, jo viņš ir Vācijā," teica Kursītis un piebilda, ka centrs "nevar balstīties tikai uz viņa izteikumiem".

Rudņevs vēlāk ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) interneta mājaslapas starpniecību atzina, ka uz jautājumu par latviešu valodas lietojumu ar savu atbildi žurnālistiem bija domājis, ka latviešu valodas prasme viņam nav vajadzīga, lai komunicētu ar korespondentiem. "Tā nebija atbilde par latviešu valodas lietojumu kopumā. Lūgums pareizi uztvert manu sniegto atbildi," citēts Rudņevs.

Savukārt izlases kapteinis Kaspars Gorkšs publicēja atklātu vēstuli Latvijas sporta līdzjutējiem, kurā pauda savu attieksmi par komandas biedra Artjoma Rudņeva publiskiem izteikumiem par latviešu valodu, kā arī uzsvēra patriotisma nozīmi Latvijas futbola izlasē un sportā.

Gorkšs vēstulē, kura sākas ar virsrakstu "Motivācija ‒ PATRIOTISMS", atzīst, ka pēc publiskajā telpā izskanējušajiem notikumiem, viņam personīgi ir radies jautājums par motivāciju un argumentāciju ‒ vai visiem valsts izlases sportistiem ir jābūt savas dzimtenes patriotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!