Foto: Shutterstock

Latgales apgabaltiesa pilnībā apmierinājusi Valsts valodas centra (VVC) prasību apelācijas kārtībā skatāmajā lietā par mandāta anulēšanu Balvu novada domes deputātam Ivanam Baranovam (SC).

Kā informēja tiesā, izskatot minēto civillietu apelācijas kārtībā, saistībā ar Baranova pilnvarotā pārstāvja iesniegto apelācijas sūdzību par Balvu rajona tiesas 2015.gada 11.novebra spriedumu Latgales apgabaltiesa, tāpat kā Balvu rajona tiesa, atzina, ka VVC prasība pret Baranovu ir pilnīgi pamatota, tādēļ prasība apmierināma pilnīgi.

Latgales apgabaltiesa atzina par pierādītu, ka Balvu novada domes deputāts Baranovs nelieto un neprot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams viņa deputāta pienākumu pildīšanai.

Motivēts apelācijas instances tiesas spriedums lietā tiks sagatavots līdz 6.aprīlim. Apelācijas instances tiesas spriedumu lietas dalībnieki 30 dienu laikā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Baranovs atzina, ka pārsūdzēšot Latgales apgabaltiesas spriedumu. Pēc deputāta domām, VVC, vēršoties pret viņu tiesā par valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī apliecinoša dokumenta neesamību, ir rīkojies nelikumīgi.

Baranovs deputāta pienākumus pilda jau trešo sasaukumu. Strasbūrā, kur viņš interesējies par cilvēktiesībām, ierēdņi atzinuši, ka VVC vēršanās tiesā saistībā ar viņa valsts valodas zināšanām ir bijusi pretrunā ar starptautiskajām prasībām.

Balvu novada domes priekšsēdētājs Andris Kazinovskis (ZZS) atzina, ka komentēt šo tiesas lēmumu ir visai sarežģīti. Pirmkārt, par minēto deputātu savu balsi ir atdevusi daļa vēlētāju un ignorēt viņu pausto gribu, noņemot deputātam mandātu, diez vai būtu īsti korekti.

Otrkārt, deputāta pienākumus Baranovs pilda jau trešo sasaukumu, un šajā situācijā rodas loģisks jautājums - kādēļ jautājums par deputāta mandāta anulēšanu viņam netika aktualizēts daudz agrāk.

Balvu novada domes priekšsēdētājs pieļāva, ka pareizāk būtu nepieļaut šādu strīdīgu situāciju rašanos, veicot nepieciešamās izmaiņas vēlēšanu likumā, nevis pēc tam pievēršoties ilgstošajam tiesāšanās procesam.

Patlaban Baranovs joprojām turpina pildīt savus deputāta pienākumus - piedalās Balvu novada domes komiteju un domes sēdēs un saņem algu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!