Foto: LETA

Valsts valodas centrs (VVC) ir veicis pārbaudes Līvānu novada domē un arī Ludzas novada domē, konstatējot, ka vienai Līvānu novada domes deputātei ir jāuzlabo valsts valodas lietojums.

Līvānu novada domē un Ludzas novada domē veikto pārbaužu mērķis bija konstatēt deputātu valsts valodas lietojuma līmeņa atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, informēja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne.

Pašvaldību deputātiem valsts valoda jāzina un jālieto augstākā līmeņa 1.pakāpē - C1 -, proti, personai jāspēj brīvi sarunāties, pietiekami izvērsti izteikt un pamatot savu viedokli par dažādām tēmām, lasīt un saprast dažāda satura un sarežģītības tekstus, spēj uzrakstīt dažādus lietišķos rakstus (piemēram, ieteikumus, raksturojumus, oficiālas vēstules), kā arī citus tekstus, bez grūtībām uztvert un saprast dabiskā un raitā tempā runātus atšķirīgas struktūras tekstus par dažādām tēmām.

Līvānu novada domē un Ludzas novada domē veikto pārbaužu laikā ir konstatēts, ka vienai Līvānu novada domes deputātei ir jāuzlabo valsts valodas lietojums. Centra vecākā inspektore piedalījās Ludzas novada domes Teritoriālās un attīstības pastāvīgās komisijas sēdē, lai gadījumos, kad deputāti uzstājas debatēs, novērtētu viņu valsts valodas lietojuma līmeni. Tomēr valsts valodas prasību pārkāpumi netika konstatēti.

Pārbaude tiks turpināta, piedaloties citu komiteju sēdēs.

Tāpat VVC līdz šim nav plānojis pārbaudīt daudzo pašvaldību deputātu, kuri nav ieguvuši izglītību valsts valodā, kā arī citu deputātu valsts valodas lietojumu. Galvenokārt tiek izskatītas iedzīvotāju sūdzības par to, ka konkrēti pašvaldību deputāti - Daugavpilī, Balvos, Līvānos, Inčukalna novadā un citviet - nelieto valsts valodu profesionālo pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā.

Jau ziņots, ka VVC normatīvajos aktos norādītajām prasībām neatbilstošu valsts valodas lietojumu pērn decembrī jau konstatēja vienam Balvu novada domes deputātam, bet martā ierosināta pārbaude arī Daugavpils pilsētas domē. Pārbaude sākta pēc vairāku iedzīvotāju sūdzībām, kurās norādīts, ka daži Daugavpils pilsētas domes deputāti nelietojot valsts valodu profesionālo un amata pienākumu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!