Valodnieki izsludinājuši kārtējo gada “Vārda”, “Nevārda” un “Spārnotā izteiciena” meklēšanas konkursu, kurā paredzēts noskaidrot gada trāpīgāko vai populārāko vārdu, gada nejēdzīgāko vārdu un gada spilgtāko un populārāko izteicienu.
Ieteikumus gada “Vārda”, “Nevārda” un “Spārnotā izteiciena” nominācijām līdz 16.janvārim jāsūta Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai, kura sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju un Latvijas Rakstnieku savienību līdz 22.janvārim izvēlēsies gada “Vārdu”, “Nevārdu” un “Spārnoto izteicienu”.

Valodnieki skaidro, ka 2005.gada “Vārda” nosaukumam var izvirzīt gada spilgtāko, trāpīgāko vārdu, kas izskanējis pirmo reizi, iemantojis vai atguvis popularitāti pagājušā gadā un veidots pēc latviešu valodas likumībām.

Savukārt 2005.gada “Nevārda” nosaukumu var iegūt nejēdzīgākais vārds, nejēdzīgākais vārda lietojums vai nejēdzīgākais liekais svešķermenis, kas valodā parādījies, manāmi dzirdamāks kļuvis vai jauno, tam neiederīgo nozīmi iemantojis aizvadītajā gadā.

Bet par 2005.gada “Spārnotais teicienu” varētu kļūt spilgtākais vai dīvainākais izteiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts šogad.

Tiem, kas vēlas piedāvāt savas versijas par nominācijām, valodnieki aicina, ja iespējams, norādīt, kur vārds vai teiciens pamanīts, kādā publikācijā un sakarībā tas lietots vai dzirdēts, kā arī minēt savu vārdu un kontaktinformāciju. Ieteikumus 2005.gada “Vārdam”, “Nevārdam” un ‘Spārnotam teicienam” ar attiecīgu norādi var iesūtīt līdz pirmdienai, 16.janvārim, rakstot: Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai Merķeļa ielā 13, Rīga, LV-1050; vai sūtot elektronisko pastu uz: gadavards@inbox.lv .

2003.gadā par gada “Vārdu” kļuva “zīmols” (angliciskā “branda” vai “brenda” vietā), par gada ‘Nevārdu” – nelokāmais “eiro” un par gada “Spārnoto teicienu” – “zelta rokas” (jaunā, negatīvā nozīmē).

Par 2004.gada “Vārdu” kļuva “mēstule” (angliciskā “spama” vietā), “Nevārdu” – “māsterplāns” (kuru varētu aizstāt ar “virsplānu” vai “dižplānu”) un “Spārnoto teicienu” – “valsts deg zilās ugunīs” (ar nozīmi “neatliekami darbi kavējas”).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!